Вдигат таксите за висше

СОФИЯ. Висшето поскъпва. Годишните такси за обучение в държавните висши училища да се вдигнат средно с 5%. Над тази идея ще умуват министрите на днешното си заседание.

Вицепремиерът и шеф на просветата Даниел Вълчев внася на правителственото заседание проект на постановление за определяне на таксите за кандидатстване и обучение във висшите държавни школа за 2006-2007 г.

Увеличават сумите само за няколко специалности. Желаещите да учат медицина редовно ще плащат от догодина по 355 лв. вместо сегашните 330 лв. Промени има в специалностите, свързани с туризма. За да учат, младежите вече ще броят по 200 лв. вместо сегашните 190 лв.

Всички филологии и психологията също ще струват по-скъпо. Студентите ще плащат за обучението си с 10 лв. повече от догодина или по 245 лв. Специалностите математика и информатика ще струват 265 лв.

Според текста таксите за кандидатстудентските изпити няма да се променят. Ректорите настояват те да се вдигнат. Според тях за полагане на първи изпит трябва да се плаща 20 лв., а за всеки следващ – по 15 лв. Според министър Даниел Вълчев обаче таксите трябва да останат 15 лв. за първи изпит и по 10 лв. – за всеки следващ.

Антоанета Петева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *