Вдигат цените на хранителните продукти заради по-висока екотакса

Цените на хранителните продукти ще се повишат до края на месеца поради планираното 10-процентно увеличение на екотаксата на всички видове опаковки, съобщи agro.bg.
10-процентният скок на продуктовите такси вече е уговорен между Министерството на околната среда и водите и Министерството на икономиката и енергетиката.
Увеличението обаче няма да бъде драстично, защото стойността на опаковката е едва 2-3% от цената на крайния продукт, обясниха експерти от екоминистерството. Така реалното увеличение при кисело и прясно мляко, сирене, олио, яйца и др. ще бъде в рамките на 1 до 5 стотинки.
Най-голяма екотакса се плаща за пластмасовите кутии и бутилки. В момента тя е 1,71 лв. за кг, а след увеличението ще стигне 1,88 лв. При хартиените и картонени опаковки повишението ще бъде с 5 ст. до 0,55 лв. за кг. При металните кутии продуктовата такса след увеличението ще бъде 9 ст. и консервите едва ли ще поскъпнат.
Според зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев скокът на тока и горивата води до увеличаване на разходите за поддръжка и функциониране на системите за разделно събиране и рециклиране на отпадъците. Това налага извънредното вдигане на екотаксата.
За да влезе в сила наредбата, тя трябва да сеодобри от Министерски съвет. Според Атанас Ошавков, мениджър правни и регулативни въпроси на „Каменица“, вдигането на екотаксата противоречи на Закона за нормативните актове, защото не е имало консултации с бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *