Вдовицата на Кюлев сред най-богатите в Европа

Дарина Павлова отпадна от клуба на заможните

Васил Божков вече е милиардер в долари, твърди полският “Впрост”

Роман Абрамович 19,5 млрд. долара

Олег Дерипаска 13 млрд. долара

Михаил Фридман 12,4 млрд. долара

Алексей Мордашов 12,3 млрд. долара

Вагит Алекперов 12 млрд. долара

Владимир Лисин 12 млрд. долара

Владимир Потанин 11,5 млрд. долара

Михаил Прохоров 11,5 млрд. долара

Виктор Векселберг 11 млрд. долара

Сулейман Керимов 8 млрд. долара

Весела, вдовицата на убития през 2005 г. банкер Емил Кюлев, вече е в Топ 100 на най-богатите на Стария континент. Бизнесменът Васил Божков пък е милиардер в долари според ежегодната класация на заможните личности в Централна и Източна Европа на полското списание „Впрост“. Според изданието г-жа Кюлева, която наследи активите на съпруга си, притежава 400 млн. долара, с които се нарежда на 95-о място по пари в региона. Предната година самият Кюлев бе поставен на 73-о място в класацията с 500 млн. долара. Бизнесменът бе застрелян в края на 2005 г. в джипа си на столичния булевард „България“. Трите му деца – Александър (от първия му брак), Емил-младши и Никола наследиха по една шеста от активите. Управлението на останалите пое Весела.

Съдбата й много прилича на тази на друга известна българска вдовица – Дарина Павлова. В класацията на „Впрост“ от 2002 г. съпругът й Илия Павлов се закова на 8-о място с невероятните 1,5 млрд. долара. С една трета от тази сума далеч зад него – на 21-во място, тогава бе поставен Васил Божков. След убийството на собственика на „Мултигруп“ основната част от парите му наследи Дарина. Тя обаче попадна в списъка на заможните европейци едва през 2004 г. с 500 млн. долара. През 2005 г. бившата актриса, която сега живее с децата си в САЩ, притежава вече скромните 350 млн. долара. А явно богатството й се е стопило още, след като в последната класация името й въобще не е намерило място. Най-бедният там е с 350 млн. долара.

Бизнесът на Васил Божков по всичко личи, че върви добре, след като собственикът на Нове холдинг вече е милиардер в долари. Той намира неизменно място в класацията от 2002 г. насам, като парите му прогресивно се увеличават. За няма и петилетка Божков е удвоил богатството си и вече може да претендира за влизане в престижната класация на американското списание Форбс. Общо милиардерите в списъка са 54-ма.

Като цяло обаче всички богаташи от Централна и Източна Европа са се замогнали, защото – дори с 300 млн. долара по-богат от миналата година, Божков е едва на 51-во място.

Общото състояние на включените в класацията за 12 месеца е нараснало със 74 на сто до 257,5 млрд. долара. За втора поредна година първите десет места в списъка заемат руснаци (виж таблицата).

В сравнение с миналата година състоянието на повечето руски милиардери, оглавяващи списъка на „Впрост“, значително е нараснало. Повече от два пъти се е увеличило личното богатство на Олег Дерипаска. Михаил Фридман е успял да натрупа още 4,4 млрд. долара, а Алексей Мордашов е забогатял с 6,8 млрд. долара. Абсолютен рекордьор е Вагит Алекперов, чийто капитал през 2005 г. беше едва 3,2 млрд. долара, а през 2006 г. е нараснал до 12 млрд. долара. В класацията на „Впрост“ фигурират 15 олигарси от Украйна, като за една година броят на представителите на тази държава в списъка се е увеличил два пъти – по-рано в него имаше само 8 украинци. В класацията има и 14 представители на Полша, 9 на Румъния, 4 на Сърбия, по 3 на Чехия и Хърватия и по двама на България и Латвия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *