Велев: Върви се в грешна посока при създаването на Бюджет 2015

Върви се в грешната посока при създаването на базата за бюджета за 2015 година, коментира в ефира на телевизия Bulgaria on Air председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той посочи, че има и закъснение по текстовете на Закона за публичните финанси, според които Министерството на финансите трябва да внесе до 31 октомври в Народното събрание проекта на бюджета за следващата година.

По-притеснителното за Велев обаче е, че базата за Бюджет 2015 ще бъде предложението заактуализацията на финансовата рамка за тази година, която вече е внесена в Народното събрание. Препоръката на експерта е министерствата да ограничат разходите си до размера на постъпленията, а не да ги увеличават.

„С тези приходи могат да се извършват много повече дейности предвид дефлацията. Като цяло за деветмесечието имаме с четвърт милиард лева повече приходи, отколкото сме имали миналата година”, поясни още той, позовавайки се на данните от изпълнението на бюджета на Министерството на финансите.

„Когато приходите в бюджета не достигат, се ограничават разходите, а не се увеличават над планираните“, коментира още Велев. Той посочи като пример разходите за сигурност и отбрана, които като процент са над средния в ЕС. Те могат да бъдат преструктурирани и така да се увеличат разходите за друга важна сфера каквато е образованието.

Според него е възможно до края на годината да започнат и важните реформи в пенсионната система – увеличаване на възрастта и уеднаквяването ѝ за мъжете и жените, ограничаване на ранното пенсиониране и спирането на „течовете” в системата, каквито например са инвалидните пенсии.

За Велев са притеснителни и данните, които сочат, че към 30 септември като абсолютна стойност е бил достигнат планираният дефицит за цялата 2014 година, а в следващите три месеца се очаква той да се удвои.

Председателят на АИКБ беше категоричен, че актуализацията на бюджета не може да бъде извинена с разходите, които могат да се очакват във връзка със случващото се в КТБ. „В никакъв случай не е необходимо да се правят бюджетни разходи, даже и при най-неблагоприятния сценарий (за КТБ – бел. ред), към който като че ли се отива”, каза той.

Васил Велев посочи обаче, че ситуацията около КТБ ще се отрази на банковата сфера и на икономиката като цяло. Ситуацията около поставената под особен надзор банка е само един от факторите, заради които от АИКБ прогнозират по-ограничен ръст на икономиката.

Другите два фактора са кризата в Украйна, която ограничава износа на страната към Украйна, Русия и ЕС, и политическата нестабилност, която оказва въздействие върху инвестициите. Кризата в Украйна забавя и европейската икономика, което е причината за ограничаване на износа към традиционните търговски партньори, допълни председателят на АИКБ.

„Това не е причина да се планира по-голям дефицит от планирания в Закона за публичните финанси, който е 2%”, категоричен беше обаче Велев и допълни, че дефицитът за тази година не бива да надвишава 3%, за да не бъде спрян пътят на страната към еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *