Великобритания емитира ислямски облигации на стойност 200 млн. лири

Великобритания емитира първите си ислямски облигации на стойност 200 млн. лири. Островната държава се превърна в първата западна държава, която осъществява емисия на дълг, съобразявайки се със забраната в ислямските страни да не се изплаща лихва, пише Financial Times.

Ислямските облигации, или т.нар. сукук, са с падеж през юли 2019 г. По тях не се заплаща лихва. Вместо това инвеститорите ще получават фиксиран доход, базиран на доходите от наем на три лондонски имота, собственост на правителството.

Емисията бе презаписана над 10 пъти, като подадените поръчки бяха за над 2 млрд. лири, надхвърляйки значително номиналната стойност от 200 млн. лири.

Нормата на печалба бе определена на 2,04% – колкото е по падежиращите през юли 2019 г. традиционни британски държавни ценни книжа.

HSBC, Barwa Bank, малайзийската CIMB, National Bank of Abu Dhabi и Standard Charteredуправляваха британския дебют на пазара на сукук. През този месец банките проведоха редица срещи с инвеститори от Близкия изток, започвайки от Рияд и приключвайки в Лондон на 20 юни.

Редица ислямски банки с операции на Острова изразиха разочарованието си, че не са били избрани за поематели на емисията. Тяхната теза е, че именно те са инструментът за превръщането на Лондон в притегателен финансов център за ислямските финанси.

В продължение на няколко години Великобритания работеше по емисията ислямски облигации, надявайки се да затвърди репутацията си като международен център за ислямските финанси и да привлече повече инвестиции от мюсюлманските държави и финансисти.

Емисията, която се осъществи само няколко дни преди началото на Рамадана, е малка на фона на пазара на сукук. Той надхвърли 21 млрд. долара тази година, а Moody’s прогнозира, че до края на 2014 г. ще достигне 60 млрд. долара.

В глобален мащаб се очаква ислямската финансова индустрия да достигне 2 трлн. през тази година, като за това ще допринесат основно банките, взаимните фондове, застрахователните дружества, компаниите за частни капитали и дори хедж фондовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *