Великобритания е заплашена от статут ”джудже”

Клег заяви, че Великобритания извън ЕС би била „като джудже”, чиито възгледи са „маловажни”. Неговите критики и опасенията, изразени от други водещи фигури на либералдемократите, пораждат въпроса за това как Камерън ще успее да удържи коалицията заедно.
Първоначалната реакция на Клег беше да се покаже „единството на кабинета”. Но на всички фалшиви преструвки бе сложен край, след като лидерът на либералдемократите открито изрази разочарованието си от действията на премиера., пише вестник „Дейли телеграф”. Избухването на вицепремиера Клег, който посочи, че е изключително разочарован от резултатите, разкри нарастващото напрежение в коалицията заради Европа. По време на телевизионно интервю вицепремиерът отправи критики към консервативните евроскептици, като предупреди, че случилото се не бива да бъде смятано за триумф. Той посочи, че от седмици е предупреждавал, че срещата на ЕС може да приключи с разделяне, тъй като „Франция няма да пролее и една сълза, ако Великобритания бъде отстранена”.
Мнозинството от британските избиратели обаче подкрепят решението на премиера Дейвид Камерън да блокира пакта за по-строги Европейски договори без предпазни клаузи за Лондонското сити – британския финансов център, сочат данните от проучване на общественото мнение, направено по поръчка на вестник „Таймс”. 57% от британците смятат, че премиерът е имал право да наложи вето на предложенията, с което той изуми партньорите си в Брюксел. Едва 14% от анкетираните са против решението. Подкрепата за действията на Камерън е еднаква както сред поддръжниците на либералдемократите, така и сред консерваторите.
Пълна изолация заплашва Обединеното кралство, коментира германският в. „Ханделсблат”, цитиран от „Фокус“.  Икономистите прогнозират дори възможно отделяне на страната от ЕС. Възможните последствия от хода на британския министър- председател Дейвид Камерън бива оценявано различно от водещите анализатори в Германия. Част от тях дори предупреждават за пълна бъдеща изолация на Великобритания. От друга страна, директорът на института по германска икономика Михаел Хютнер счита, че евентуално отделяне на Великобритания от Евросъюза не би било толкова непосилно за приемане. „Напускането на ЕС ми се струва неправдоподобно, но пък не би било и толкова голяма драма за съюза”, коментира Хютнер. „В икономическо отношение с оглед на индустриалната слабост на Великобритания и зависимостта й от финансовия сектор това би я ощетило много по- сериозно, отколкото ще се отрази на ЕС”, допълва водещият икономист.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *