Великобритания загуби битката срещу забраната за къси продажби в ЕС

Върховният съд на ЕС е отхвърлил брожението на Великобритания срещу закона на Съюза за забрана на късите продажби при извънредни пазарни ситуации, съобщава Ройтерс.

Решението на съда е удар по опитите на Великобритания да ограничи обхвата на финансовите регулации на Брюксел на фона на усилията на премиера Дейвид Камерън да предоговори условията на британското членство в ЕС.

Великобритания оспорваше част от закона, който дава на Европейския пазарен регулатор European Securities andMarketsAuthority (ESMA) правомощия да ограничава залозите за спад на акциите в случай, когато има заплаха за пазарите или стабилността на европейската финансова система.

Великобритания оспорва още три европейски регулации – тавана върху банкерските бонуси, плановете за данък върху финансовите транзакции и опитът на ЕЦБ да принуди някои клирингови къщи да мигрират към еврозоната.

„Правото на ESMA за възприемането на извънредни мерки на пазарите на страните членки е в унисон със законодателството на ЕС“, заявява базираният в Люксембург съд, според който европейският регулатор може да предприема съответните мерки, ако националните регулатори не предприемат нищо при пазарен срив.

Европейската комисия, която подготви закона за късите продажби и е отговорна за прилагането му, приветства решението на европейския съд. „То премахва всякаква несигурност и по този начин е добра новина за пазарните оператори и ESMA”, заявява говорител на ЕК.

Според ESMA решението на съда затвърждава регулацията на късите продажби, ролята на националните регулатори и тази на ESMA.

Британското министерство на финансите изразява разочарование от решението.

През септември съветник към съда взе страната на Великобритания, изразявайки мнение, че извънредните мерки ще надхвърлят рамките на Европейските договори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *