Великобритания и Европа ще запазят меката си парична политика

Неясното икономическо бъдеще на Великобритания и еврозоната, както и високата волатилност на финансовите пазари през тази година, предизвикана от фискалната криза в Гърция, вероятно ще накарат Английската и Европейската централна банка да не правят промени в своята парична политика и през този месец.
Великобритания успя да излезе от рецесията през последното тримесечие на 2009 г. с малко по-силен от очакваното растеж на брутния вътрешен продукт. Икономиката на страната обаче е застрашена от бързо растяща инфлация, рекордния дефицит в публичния сектор, растящия брой на безработните и спада на потреблението.
Ето защо финансовите анализатори прогнозират, че основната лихва ще остане на рекордно ниското ниво от 0,5% за 12-ти пореден месец, а стойността на програмата на Английската централна банка за изкупуване на финансови активи за 200 млрд. лири няма да се промени. Банката приключи с покупките в края на февруари.
От Националния институт за икономически и социални проучвания в Обединеното кралство предвиждат, че британската икономика няма да стигне последния си пик от 2008 г. преди 2013 г. Централната банка на няколко пъти демонстрира готовност да възобнови покупките на активи ако състоянието на икономиката се влоши.
Точно преди година Английската централна банка смъкна основния лихвен процент в страната до най-ниското му ниво в своята тривековна история. Британската икономика претърпя най-продължителната си рецесия за последните 50 години, а последните данни показват, че кризата продължава да тегне над страната.
Лихвеното решение и новите икономически прогнози на Английската централна банка се очакват в 14:00 ч. българско време. Малко след това, в 14:45 ч., ще стане ясно и мартенското лихвено решение на Европейската централна банка, което ще бъде последвано от пресконференция на нейния председател Жан-Клод Трише.
Брутният вътрешен продукт на еврозоната отчете анемичен ръст от 0,1% през четвъртото тримесечие на 2009 г. Безработицата в 16-те страни, въвели еврото, се задържа на най-високото си ниво за последните 11 години от 9,9% през януари, като над 15 млн. души в еврозоната са били без работа в началото на годината.
Заради неясното икономическо бъдеще на Европа анализаторите очакват основният лихвен процент в еврозоната да остане на ниво от 1%. С по-голям интерес ще се следи позицията на централната банка по отношение на фискалната криза в Гърция, както и нейната готовност да пристъпи към затягане на паричната политика.
От началото на тази година еврото е поевтиняло с 5% спрямо щатския долар, докато британската валута се е обезценила още по-силно със 7,5% спрямо зелените пари.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *