Великобритания може да продаде част от RBS на Абу Даби

Правителството, което контролира 82% от банката, от месеци води преговори с държавните инвестиционни фондове на Абу Даби. То може да продаде около една трета от дела си на страната, която е едно от седемте Обединени арабски емирства (ОАЕ).
Това по-скоро е продажба на загуба, тъй като сега акциите на банката се търгуват много по-евтино отколкото британското правителство е платило за тях през 2008 г.
През 2008 г. то инвестира 45.5 млрд. паунда от парите на данъкоплатците в банката, за да предотврати фалита ѝ. Трезорът купи акции на банката за средна цена от 50 пенса – това е почти два пъти повече от настоящата цена.
Сделката може да се състои при продажба на от 10% до една трета от дела на Великобритания в банката. Това означава, че данъкоплатците биха понесли загуби от 1 млрд. паунда за всеки 2 млрд. паунда, платени от правителството.
Въпреки това продаването на част от банката може да подкани частния сектор да инвестира в Royal Bank of Scotland и да „избута“ цената на акция до рекордни нива. Това също би било ясен сигнал към пазарите и към персонала на банката, че правителството не иска да бъде дългосрочен собственик на банката.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *