Великобритания обеща край на свободното движение на работна ръка след Брекзита

Свободното движение на работници между Великобритания и Европейския съюз ще приключи, когато островната държава напусне блока през пролетта на 2019 година. Това заяви днес в ефира на радио Би Би Си държавният министър Брандън Люис, отговарящ за имиграцията, предаде Ройтерс.„След като напуснем ЕС, това правителство ще приложи нови имиграционни правила и изисквания, които да отговарят на нуждите на британския бизнес и на широката общественост“, написа в статия за в. „Файненшъл таймс“ министърката на вътрешните работи Амбър Ръд. „Искам също така да уверя търговските дружества и гражданите на ЕС, че ще гарантираме да няма резки промени, щом напуснем блока“, каза Ръд.

Преди началото на преговорите по същество за реализирането на „развода“ между острова и континента се чуха разнопосочни мнения и предпочитания, както от водещи политически фигури, така и от маститит медийни анализатори. Например германският външен министър Зигмар Габриел бе на мнение, че е възможен „мек“ Брекзит, при който Великобритания ще остане част от единния европейски пазар, при условие че Лондон запази свободното движение на работна сила.
Сега е възможно да се появи шанс за т.нар. мек Брекзит. Това означава, че Великобритания ще остане част от вътрешния пазар на ЕС, посочи Габриел. Това обаче, разбира се, означава запазване на свободата на движение на работната сила и признаването от Лондон на решенията на Европейския съд или поне на общ съд, който ще се състои от представители на ЕС и Великобритания и който по принцип ще следва решенията на Европейския съюз, подчерта германският външен министър.
За защитниците на Брекзита тези условия са неприемливи, тъй като миналогодишната кампания за референдума акцентираше върху това Великобритания да си върне контрола върху законите и върху имиграцията от ЕС. Габриел тогава отбеляза, че „естествено по-добре би било, ако Великобритания не напускаше въобще.“ и добавя: „Ние обаче оставяме вратата отворена за британците“.

Близо половината от компаниите, които наемат граждани на страни от Европейския съюз и Европейската икономическа зона, казват, че не очакват броят на тези граждани да намалее, въпреки че официалната статистика вече показва рязък спад на нетната миграция. „Има сериозна пропаст между това, което иска и очаква бизнесът от нашата имиграционна система след Брекзит и това, което правителството е обещало да изпълни“, казва Стивън Кларк, анализатор от Resolution Foundation, цитиран от „Ройтерс“. „От изключително значение е тези различия да се преодолеят и да се даде на бизнеса достатъчно (яснота), за да може да планира съобразно новия режим.“

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *