Великобритания признава положителния принос на повечето живеещи там българи

Великобритания признаваположителния икономически принос на повечето българи, които в момента живеят в Обединеното кралство. Това е станало ясно на среща на министъра на външните работи на Република България Кристиан Вигенин, който е бил приет вчера в Лондон от своя британски колега Уилям Хейг дни след след падането на трудовите ограничения за гражданите на България и Румъния.

Двамата министри са направили съвместно изявление, в което се коментира отпадането на ограниченията за достъп до трудовия пазар за български и румънски граждани от 1 януари 2014 година.

„Потвърждаваме, че свободното движение на работници в ЕС на недискриминационен принцип е важна част от единния пазар и фактор за растеж, конкурентоспособност и заетост. Ние обсъдихме, също така, продължаването на досегашната съвместна работа за предотвратяване на злоупотреби с правото на свободно движение на работници от граждани на ЕС и на трети страни, както и на трудова експлоатация. Очакваме подписването на съвместно писмо за намерения, което ще позволи на британски и български официални представители да засилят сътрудничеството по този въпрос“, се посочва в изявлението, разпространено от българското Министерство на външните работи.

След срещата Кристиан Вигенин заяви, че по време на разговорите си в Лондон е получил уверения, че британските властиняма да предприемат дискриминационни мерки спрямо българи, съобщи БНР. По време преговорите е уговорена и размяна на посещения, сред които е и предстоящата през март визита в Обединетото кралство на президента Росен Плевнелиев.

В замяна на проявената от София добра воля външният министър е получил уверения, че всякакви мерки на Лондон, които засягат българи, ще бъдат занапред съгласувани със София и срещу гражданите на страната няма да се проявява дискриминация.

В съвместното изявление на Кристиан Вигенин и Уилям Хейг се посочва, че са обсъдени значими за ЕС въпроси като преодоляването на последиците от глобалната финансова и икономическа криза и началото наположителни икономически тенденции.

„По-специално се спряхме на усилията на нашите правителства да бъдат предприети адекватни мерки както в рамките на ЕС, така и на национално ниво, с цел да бъде ускорен икономическият растеж и подобрена конкурентоспособността. Тези мерки следва да включват намаляване на регулаторната и административна тежест за бизнеса, особено за малкия бизнес, завършване на изграждането на единния пазар на услуги и на единния цифров пазар, както и сключването на амбициозни търговски споразумения на ЕС с водещи държави. Такива политики ще допринесат за създаването на повече работни места, особено за младите хора“, се посочва още в съобщението на МВнР..

Двете страни са обсъдили иобщи интереси в енергетикатаи очакването да продължи двустранният енергиен диалог, особено в контекста на стремежа на България да увеличи диверсификацията на енергийните си доставки. Великобритания ще продължи да работи с България по развитието на нейната енергетика както в областта на ядрените, така и на газовите енергийни източници, се казва още в изявлението.

Двамата министри са обсъдили някои външнополитически приоритети, по конкретно – Източното партньорство на ЕС, Западните Балкани, ситуацията в Сирия, решението за започване на преговори за присъединяване със Сърбия и стартирането на преговори за сключване на Споразумение за стабилизиране и асоцииране с Косово.

На срещата е потвърдено отново, че Източното партньорство продължава да бъде приоритет на ЕС, който счита Украйна за важен международен партньор. Двамата министри са обсъдили още сътрудничеството в рамките на операции и мисии на НАТО и ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *