Великобритания се хвали с най-ниската безработица от 5 години насам

Безработицата във Великобритания достигна най-ниските си нива от пет години насам, което обаче не означава, че кризата е останала в миналото. Незаетостта е спаднала до 6,8%, предаде БНР.

Хората без работа на Острова са с 133 хиляди души по-малко, сочат последните данни на Националния статистически институт в Лондон. Сега едва 2,2 милиона са на социални помощи.

ПремиерътДейвид Камерънпризна в съобщение в Twitter, че предстои още много работа за пълно възстановяване на икономиката, но приветства спада в безработицата като знак, че британците вече имат по-голяма финансова сигурност.

Данните обаче показват, че добрата новина е предизвикана от резкия скок в броя на хората, започнали свой бизнес. Само през последната година те са се увеличи с 375 хиляди. В момента четири и половина милиона души на Острова са самонаети. Според експерти това повдига въпроса колко от тях са били принудени да поемат по пътя на предприемачеството само защото са били уволнени и дали техният бизнес изобщо ще бъде успешен. Проучвания показват, че заплатите в самонаетия сектор са с около 40% по-ниски от тези на работещите за държавни институции и частни компании.

Коментирайки новите статистически данни, министърът на икономикатаВинс Кейбълпредупреди, че тенденцията да се наема евтина работна ръка подкопава стремежа да се инвестира в нови технологии и по-голяма продуктивност. В реч на бизнес конференция в Лондон той посочи, че за сериозно икономическо възстановяване може да се говори, едва когато по-ниската безработица и наличието на повече трудови места подобрят жизнения стандарт чрез заплати, които са над нивото на инфлацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *