Венецианската комисия отложи становището си за българския специализиран съд

Венецианската комисия към Съвета на Европа отложи с 2 месеца становището си за българския специализиран съд за организираната престъпност в България. Това съобщи за „Хоризонт“ секретарят на комисията от международни експерти-юристи, германецът Томас Маркерт, като обясни, че имат нужда от повече информация:
Венецианската комисия отложи този въпрос за следващото си заседание през декември.
Промените в НПК за специализирания съд вече бяха внесени в Народното събрание на първо четене. Като цяло Венецианската комисия подкрепя последния вариант на проектозакона за по-големи правомощия на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, предложен от правосъдния министър Маргарита Попова, допълни Маркерт. Експертите обаче са против идеята комисията „Кушлев“ да отнема имотите на всеки български гражданин, ако не докаже приходи за 20 години назад:
Законът не трябва да посочва точен брой години, за които да се доказва със задна дата собствеността. Практически ще е много трудно това да се направи за период от 20 години. В някои случаи е разумно да се потърси сметка за по-предишни години, но в други – лицето маже да няма документи, с които да докаже собственост за години назад, особено ако такова имущество е движимо. Затова законът трябва да се прилага случай по случай.

Секретарят на Венецианската комисия допълни, че подкрепя конфискацията на незаконно придобити имоти, прехвърлени на роднини, както и това Комисията „Кушлев“ да прави обиски в домовете след разрешение на съдия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *