„Взгляд“: Надеждите на България за възраждане на „Южен поток“ са напразни

Влошаването на отношенията между Русия и Турция постави под въпрос съдбата на проекта „Турски поток“. От „редкия шанс“ реши да се възползва България. В страната заявяват, че София не само може да изиграе ролята на главен европейски хъб, но да върне руските туристи, Но иска ли Москва да се връща към „Южен поток“?, пише „Взгляд“, цитиран от „Сега“.

Директорът на Фонда за Национална енергийна сигурност Константин Симонов смята, че България е трябвало по-рано да се замисли за своето енергетическо положение.

„Смисълът на строителството на „Южен“ или „Турски поток“ беше да се заобиколи неблагонадежден партньор- Украйна. Русия взе принципно икономическо, а не политическо решение да заобиколи Украйна в доставките на синьо гориво за Южна и Централна Европа. За доставки на газ в Северна Европа съществува „Северен поток“ през Германия. „Южен поток“ беше необходим за доставки на газ в България, на Балканите, в Унгария, Италия и Гърция. След като ЕС , включително България не се съгласи за строежа на „Южен поток“ той се превърна в „Турски“. Две свръзки (от четири) на „Турски поток“ вече преминаха на север и ще се реализират в рамките на проекта „Северен поток-2″. Една свръзка е нужна на самата Турция за нейните вътрешни нужди. Поради това България никак не може да се превърне в общоевропейски хъб. Русия на практика реши всички свои проблеми , тя строи „Северен поток-2″. Българите трябваше по-рано да помислят, те изпуснаха възможността. Москва вече не е заинтересована от този проект“, заяви Симонов.

По неговите думи , ако „Южен поток“ бъде построен България би станала общоевропейски хъб.
„Възобновяването на строителството на „Южен поток“ като цяло е възможно, но той вече ще има съвсем друга функция и роля. Оптималният вариант е строителството на две разклонения на „Южен поток“ и две на „Турски“ . Убеден съм, че на Турция е нужен руският газ“, добави експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *