Взимаме шест пъти по-малко пари от Гърция за бежанци

73 млн. евро за охраната на границите и за борба с тероризма ще получи България до 2020 г. от Европейската комисия. Това е с шест пъти по-малко от сумата за съседна Гърция. Тя ще вземе от ЕС 215 млн. евро за справяне с бежанците и 260 млн. евро за подобряване на граничния контрол. Италия ще получи съответно 313 млн. евро за търсещите убежище и 245 млн. за подсилване охраната на границите си в добавката на морската операция, одобрена от ЕС по-рано тази година. За Румъния е дадена помощ от 98,5 млн. евро, а за Испания – 512 млн.

„Разпределените суми са напълно очаквани, като се има предвид статистиката на Международната организация по миграцията“, коментираха специалисти за „Стандарт“. Тя показва, че от началото на годината 97 000 мигранти са пристигнали в Гърция, а 90 500 – в Италия. В България през последните три години закрила са потърсили около 21 300 чужденци, като само за полугодието на т.г. броят им е 7300. Парите за нашата страна идват в добавка към 10-те млн. евро за подпомагане приемането, интеграцията и връщането на имигранти. Новите средства ще бъдат предоставени на МВР и ще се използват по програми, които получиха вчера одобрението на Брюксел.

Те ще бъдат разпределени чрез Фонда за вътрешна сигурност, Фонда за полицейско сътрудничество и Инструмента за управление на кризи. България е защитила пред Еврокомисията проекти за 40.366 млн. евро за охрана на границите и 32 млн. лв. за полицията. Още 391 500 лв. са за специфични дейности като връщане на имигранти, дошли от други европейски страни. Новото финансиране ще може да се харчи през следващите 7 г., както от правителството, така и от местните власти и неправителствени организации. Парите ще се насочат към подобряване на охраната на границата, борбата с тероризма и трансграничната престъпност, но не и за оградни съоръжения. Еврокомисията одобри общо 23 национални програми на 19 страни от ЕС на обща стойност 2,4 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *