Взриви се склад за разглобяване на снаряди край Петолъчката

Сигнал за първия взрив е подаден в 14.40 часа на телефон 112. Последвали са и вторични взривове. Единият от складовете гори. Отцепен е пътят от Петолъчката до Лозенец, защото е в двукилометровата зона за опасност.
При взривовете няма жертви.
Информацията за броя на пострадалите е противоречива: Двама души са леко ранени и са откарани за лечение в ямболската болница, съобщи областният управител Димитър Иванов от мястото на произшествието. Той поясни, че става дума за складове на фирма за съхранение и утилизиране на боеприпаси, информира БТА.
Според БНР броят на пострадалите е седем. Двама от пострадалите, които са в по-тежко състояние, са настанени в Областната болница в Сливен. Останалите петима души са с по-леки травми и са хоспитализирани в Областната болница в Ямбол, информира БНР.
От Mediapool посочват, че според непотвърдена информация до момента от складовете са изведени седем души, от които шестима са в много тежко състояние – с черепно-мозъчни травми, счупване на крайници и обгаряния.
По последна информация на смяна в момента на взрива в завода за разглобяване на снаряди са били 13 души и всички те са извадени, съобщи главен инспектор Енчо Иванов. Според областния управител на Сливен Марин Кавръков обаче общо 20 души са били на смяна в складовете. Той допълни, че 12 души се намират в периметъра на складовете и не е ясно тяхното състояние в момента.
Движението по пътя от София за Бургас е отклонено през Стралджа. След съобщение на тел.112 за взривове и пушеци близо до пътен възел Петолъчката, на място са изпратени екипи на „Противопожарна безопасност и защита на населението“, полицията и на спешна помощ.
Взривовете са от частен склад, не става въпрос за военни складове, уточниха за БТА от Министерството на отбраната. Базата е бивш завод на терен Трявна и в момента е собственик на „Берета трейдинг“. От фирмата-собственик увериха, че не е имало никакви опасни вещества в складовете. Тя е работила за унищожаване на боеприпаси от взривения през 2008 г. склад край Челопечене.
За изпочупени стъкла на заведения на Пътен възел Петолъчката съобщават очевидци. Димът от пожара се вижда на километри от склада. Според хората парчета от взривената сграда са паднали в някои от съседните села, а взривове продължават да се чуват.
Впоследствие стана ясно,че снаряд е паднал в двор на семейство в сливенското село Горно Александрово. Няма пострадали хора. Селото се евакуира. Това съобщи Снежана Кънева от общинския отдел за управление на кризи  в Сливен, която е на място в селото, след сигнала на кмета Петър Костадинов.
Горно Александрово е на километри от запалилия се склад за боеприпаси край Лозенец. Тук са пристигнали и екипи на полицията и на противопожарната служба от Сливен. Хората от селото според Кънева са много уплашени. Мнозина вече са го напуснали със собствен транспорт. Децата от средищното училище са прибрани в сградата. В момента се очакват три автобуса, за да се евакуират останалите хора в с. Блатец. От БЧК-Сливен имат готовност да помогнат на нуждаещите се с одеяла.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *