Виваком има готовност да пусне 5G през 2020 г.

Виваком е готов технологично за пускане на реална 5G мрежа, стана ясно  от демонстрация на телеком оператора. Освобождаването на необходимия честотен ресурс ще даде възможност за изграждане и развитие на мрежата още през 2020 г.Виваком има готовност да пусне 5G през 2020 г.

5G – това е висока скорост, огромен капацитет за свързване на устройства и пренебрежимо малко времезакъснение, заяви Атанас Добрев, главен технически директор на Виваком
(снимка: Виваком)

Телекомът показа на живо практическите възможности на мрежата

„Съвременното общество е на прага на следващата технологична революция, която ще обхване всички сфери. Именно комуникациите са в основата на тази революция. Мрежата от пето поколение ще доведе до дигиталната трансформация, която е необходима и неизбежна”, каза главният изпълнителен директор на Виваком – Атанас Добрев.Виваком има готовност да пусне 5G през 2020 г.

5G – това е висока скорост, огромен капацитет за свързване на устройства, пренебрежимо малко времезакъснение, което допринася за светкавичен пренос на огромни обеми данни, посочи главният технически директор Радослав Златков.

По неговите думи, „мрежата е в основата на пет генерални промени – тя осигурява повишена продуктивност, предвидимост и управление на процесите, неограничен брой свързани устройства, възможност за развитие на нови индустрии, сегментиране на мрежата”.

В лабораторни условия Виваком е постигнал скорост 2 104 Mbps в 5G мрежата си
(екранна снимка: Виваком)

Предимствата на мрежата от ново поколение са огромни – тя ще допринесе за  автоматизация на производствения цикъл, за масово развитие на умните градове и техните основни характеристики като видеонаблюдение, контрол на трафика, мониторинг на околната среда, умно паркиране, умно сметоизвозване. Ще направи реалност умния дом.

И още – благодарение на 5G мрежата, дигитализацията на образованието ще стане факт чрез масова достъпност от различни географски точки. Огромно е приложението на 5G мрежата и в развлекателната индустрия – правене на музика от разстояние, гейминг, използване на добавена и виртуална реалност.

В лабораторни условия Виваком е постигнал скорост 2 104 Mbps в 5G мрежата си. Пред повече от 100 души днес компанията демонстрира приложение на 5G в сферата на образованието – бърза връзка, възможност за свързване на много устройства, нулево забавяне на преноса на данни, информира technews.bg.

Гостите проследиха как протича дигиталното дистанционно обучение с помощта на учители и ученици, разположени на различни места. Урокът се проведе чрез интерактивна дъска и таблети и доказа възможностите и приложимостта на дистанционното обучение в реалния учебен час.

Част от събитието беше и концерт на живо. Популярните изпълнители Любо Киров и Павел и Венци Венц, които бяха разположени на различни географски локации, изпяха най-новия си хит „Не бих могъл” в синхрон и без никакво забавяне на звука и картината, каквото е невъзможно с настоящите мрежи.

Зашеметяваща беше и третата демонстрация – свободно падане от 1000 метра, което гостите наблюдаваха през VR очила, благодарение на светкавичния пренос на данни и капацитета на 5G мрежата. Скокът с висока доза адреналин беше изпълнен от Веселин Овчаров – поставил множество световни рекорди в парапланеризма.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *