Вивиан Рединг: Еврозоната трябва да стане Съединени европейски щати

Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия и отговаряща за правосъдието и основните права, се обяви за това страните от еврозоната да се интегрират изцяло във фискален и политически съюз, който образно може да се нарече Съединени европейски щати.

В реч в Центъра за европейски правни изследвания на университета в Кеймбридж в понеделник тя допълни, че десетте страни в ЕС, които са извън зоната на единната валута, включително Великобритания, ще се нуждаят от гаранции, че единният пазар на ЕС остава защитен.

„Държавите от еврозоната трябва да признаят необходимостта от намиране на решение на проблема, че техните интереси са различни от тези на страните без евро. В противен случай те рискуват да избутат Великобритания извън ЕС още преди самите британци да са решили дали да не го напуснат“, каза Рединг, цитирана от лондонския „Гардиън“.

„Крайната цел на членовете на еврозоната е да осигурят стабилност на еврото. Докато стабилният валутен съюз очевидно е важен за страните извън зоната, техният интерес може да е в друга посока – например да се гарантира единен пазар за всичките 28 държави и равният им достъп до него. Това напрежение може да продължи да се увеличава с напредването на интеграцията в еврозоната. Може да сме постигнали напредък, но ще са необходими още решителни реформи“, добави тя.

Пред домакините си Рединг изтъкна, че „също като Уинстън Чърчил аз вярвам, че Великобритания няма да бъде част от това, но трябва да остане близък съюзник на федерираната еврозона“.

Така тя припомни, че именно известният британски премиер е автор на фразата Съединени европейски щати (United States of Europe). Той я употребява през 1946 г. в своя реч в Цюрих. В нея той казва: Първата стъпка във възстановяването на европейското семейство трябва да бъде партньорството между Франция и Германия. Единствено по този начин може Франция да си върне моралната водеща роля в Европа. Няма възраждане на Европа без една духовно велика Франция и една духовно велика Германия. Структурата на Съединените европейски щати, ако се изгражда добре, трябва да направи по-малко важна силата на отделната държава. Малките страни ще имат същата сила като големите и ще печелят уважение от приноса си към общата кауза…. Великобритания, Британската общност на нациите, могъщата Америка и, убеден съм, Съветска Русия, трябва да бъдат приятели и помагащи на нова Европа и трябва да защитават правото й на живот и възход.“

Реакцията от британското външно министерство на речта на Вивиан Рединг е сдържана – с коментар, че това е „реч с различни елементи, произнесена от един откровен федералист“, чиито възгледи се споделят от много малко хора в Европа. От Форин офис обаче приветстват призива й за още дълбоки промени, които може да засегнат и основни договори на ЕС.

Самата Рединг не спомена подобно нещо, но Жозе Мануел Дурау Барозу, председателят на Европейската комисия, направи това през 2012 г. в годишната си реч за състоянието на Европейския съюз. Премиерът Дейвид Камерън разчита за спечели парламентарните избори догодина и с помощта на твърдения, че ще защити британския интерес при предоговаряне на споразуменията в ЕС.

„Гардиън“ припомня, че Вивиан Рединг води кампания да наследи Барозу наесен, но тя е от Люксембург, а бившият люксембургски премиер Жан-Клод Юнкер има значително повече подкрепа за този пост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *