Виенската фондова борса олекна с 20 млрд. евро

Индексът на Виенската фондова борса се понижи с цели 5%, а акциите на големите концерни поевтиняха за шест седмици с 20 млрд. евро, пише в австрийският в. „Дер Щандарт“, който както повечето европейски издания отразява финансовата криза, обзела световните пазари след лошите новини от САЩ за неспособността на по-голямата част от банките да съберат вземанията си по отпуснатите от тях ипотечни кредити.

Страхът от фалирането на още кредитни институции в САЩ доведе в четвъртък до ново рекордно понижаване на акциите. Валутният пазар също бе обзет от паника. Едновременно с това все повече анализатори смятат, че паниката на финансовите пазари ще се отрази и на икономическия ръст, предава Агенция Фокус.

В четвъртък Американската федерален резерв (Фед) се видя принуден да излее на два пъти на пазара още 17 млрд. долара с цел по-добра ликвидност на вземанията. От своя страна най-големите и мощни федерални банки на САЩ проведоха операции на свободния пазар в полза на резерва.

По този начин Фед няма вече да се чувства поставена под натиск да намали основния лихвен процент и ще може до края на седмицата да влее 57 млрд. долара за гарантирането на по-добра ликвидност на вземанията.

Според специалисти на валутния пазар нещата изглеждат още по-неясни след отказа на банките да предоставят кредити. Действията им са продиктувани преди всичко от незнанието, коя от банките е най-засегната от кризата в пазара с предоставянето на ипотечни кредити.

За да избегнат попадането в задънена улица на пазара, основните емисионни банки в света, в това число и Европейската централна банки, се намесиха решително с отпускането на допълнително средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *