Вижте какво се случва с кредитите от догодина!

Хората с ипотечни и потребителски кредити ще дишат малко по-леко от другата година. Лихвите по заемите им тръгват надолу. Така ще плащаме на банките по-малки суми. Най-вече разликата ще се почувства при новите заеми. Това съобщи икономистът Владимир Каролев в предаването на Нова телевизия „Здравей, България”.

Той даде пример със себе си. Вместо 1710 евро на месец, които е броил всеки месец , от 2014 година банката ще му прибира със 70 евро по-малко. Според прогнозите му съгражданите ни от догодина ще броят с около 10% по-малко лихва .Водещият набързо направи сметка за новата дължима сума.

Каролев похвали журналиста Виктор Николаев, че добре е пресметнал колко пада лихвата от догодина на кредитите. Притежателите на кредитни карти обаче няма да имат подобен късмет. При тях нещата оставали същите.

[krediti] Ние с кредитите печелим, но собствениците на влоговете не, обясни специалистът. Той поясни, че който има спестявания ще му бъде начислявана по-малка лихва от догодина. А притежателите на депозити съставляват близо 80 на сто от вътрешния брутен продукт на държавата ни.

Икономистът Каролев застана твърдо зад позицията си, че прозрачността при банките трябва да се засили. Ситните букви за условията при сключване на договор за кредит не бива повече да са под чертата. Те трябва да са фиксирани с ясни и точни букви заедно с останалия текст и добре да бъдат подчертани.

Така много от негативните последици при теглене на заеми за кредитоискателите няма да има. А подобни случаи за това са много, категоричен е специалистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *