Винетките в Германия няма да са само за магистралите?

Планираната такса за ползването на пътищата в Германия няма да се прилага само за магистрали, а за всички пътища според материал на германското списание Spiegel. Това става ясно от 11-страничната концепция на германския транспортен министър Александър Добринд (CSU). По този начин ще се предотврати възможността магистралният трафик да мине по федерални и държавни пътища.

Добринд вече бе обявил, че таксата трябва да бъде налагана под формата на винетки. Според Spiegel се планира да има три вида винетки – винетка за десет дни ще струва 10 евро, 20 евро ще е таксата за два месеца. За годишна винетка няма да има единни ставки. Тя по-скоро ще зависи от еко класа и кубатурата на автомобила.

За кола, която е била регистрирана миналата година и е с бензинов двигател, таксата ще е по две евро за започнати 100 кубика. За дизеловите превозни средства таксата ще е по 9,50 евро за 100 кубика.

Добринд каза по-рано през седмицата пред Bild, че очаква приходите от таксите за изминат участък от регистрирани в чужбина коли да възлизат на 625 млн. евро на година. За германските шофьори винетките няма да донесат допълнителна финансова тежест, защото в замяна ще бъде намален техния данък върху превозните средства, заяви Добринд. Транспортният министър заяви също, че системата е в съответствие на правото на ЕС. Комисарят по транспорта на ЕС Сийм Калас обаче вече написа в коментар за вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, че не е законно с въвеждането на таксата автоматично да се намали данъкът за превозните средства.

Официалното представяне на концепцията на тема „Въвеждане на инфраструктурна такса за германската обществена пътна мрежа“ е насрочено за понеделник.

За въвеждането на винетки или тол такси за чуждестранни автомобили се заговори през ноември в хода на преговорите за сформирането на новия германски кабинет. Държавата ще изисква „адекватен принос от притежателите на нерегистрирани в Германия автомобили“, бе записано в текста на споразумението между двата водещи коалиционни партньора – Християнсоциалния съюз (CSU) и Германската социалдемократическа партия (SPD).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *