Виновникът Буш: Координираните действия спасиха световната икономика

Координираните действия на международната общност помогнаха да се спаси света от финансовата криза, която се разрази миналата година, заяви бившият президент на САЩ Джордж Буш.

„Намесихме се бързо, намесихме се агресивно и се намесихме заедно“, каза Буш на Световния форум на знанието – годишна конференция, организирана от южнокорейски бизнес вестник. Той добави, че не се знае какво щеше да се случи, ако не бяха предприети тези действия.

„Вярвам, че благодарение на добрата координация и желанието да действаме, изправени пред финансовата опасност, инжектирането на капитал във финансовата система ни помогна да спасим икономиките си“, заяви Буш.

В края на своя мандат второто правителство на Буш взе безпрецедентни мерки за овладяване на финансовия крах, като инжектира огромни средства във финансовата система и автомобилната индустрия, както и за стимули за потреблението.

„Мисля, че тези мерки бяха необходими, за да избегнем икономическа катастрофа. Надявам се, че след време правителството ще се освободи от ролята си на собственик в тези жизненоважни промишлени сектори“, каза Буш.

Макар и необходими, някои от мерките, които той и останалите световни лидери трябваше да вземат, били трудни, подчерта бившият президент. „Някои от решенията, които взех, бяха в противоречие с моята философия, която казва, че хората трябва да носят отговорност за финансовите решения, които взимат“, призна той.

Буш отбеляза, че предприетите от неговото правителство действия са били в резултат от научените уроци от Голямата депресия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *