Вирус ”Виновен” мъчи шефовете по време на криза

Уволних го. Беше добър работник, но нямах избор – кризата го налага, останахме без поръчки. Как ли ще плаща ипотеката си сега? Това чувство за вина измъчва всеки втори работодател у нас.
Вирус „Виновен“ тормози шефовете в кризата. Те работят под зловещо напрежение, за да задържат „кораба на повърхността“. Принудени са непрекъснато да съкращават хора и чувството им за вина се превръща в болестно състояние, пише „Стандарт“.
Около 8% от българите страдат от тревожно и паническо разстройство, сочи проучване сред 6000 нашенци, осъществено от екип на секция „Глобално психично здраве“ към Националния център за опазване на общественото здраве. 2,8% от българите са с разстройство на настроението. 1,2 на сто – със сериозно психическо разстройство, вследствие на стрес или злоупотреба с алкохол или успокоителни.
Всеки десети мениджър или човек на ръководен пост във фирма е в непрекъснат стрес, алармира наскоро доц. Георги Койчев, зам.-председател на Колегиум „Частна психиатрия“. Хората с пост във фирмите очакват всяка минута да се случи нещо лошо – да загубят работата си, поръчките, партньорите, да се разболеят и т. н. В тях се натрупва огромно напрежение от отговорността, която носят и ограничените възможности за развитие на бизнеса в условията на финансова криза. Мнозина са принудени всекидневно да взимат рискови решения. Натрупаното напрежение избива в крясъци на работното място и скандали у дома. За да избягат от стреса, дамите на ръководни постове хукват по магазините, а мъжете всяка вечер посягат към алкохола.
Най-тревожно е, че все повече мениджъри прибягват до сънотворните, отчитат психолозите. Те предупреждават, че между тези буфери и пристрастяването има по-малко от половин крачка. Смята се, че в условията на криза трябва да се потискат емоциите, но това не е вярно, обясни за „Стандарт“ Евелина Димитрова, психолог от Центъра за психологически изследвания. Именно в периоди на криза човек има най-голяма нужда от разбиране и положителни емоции. Затова тя съветва мениджърите да не се плашат от изговарянето на проблемите и да споделят с половинките си. Според нея човек може да се зареди с енергия от съвсем дребни неща. Например – чаша горещо кафе сутрин с любимия човек или любима песен в колата на път за работа.
Ангажиментите в период на криза се увеличават, което води и до по-голямо напрежение, коментира Димитрова. В желанието си да се справи мениджърът като че ли напълно забравя за себе си. Особено опасно е за ергените и самотните дами. Досега те може би са се чувствали добре в кожата си сами, но в период на хроничен стрес човек има нужда да се посъветва с близък, казва специалистката. Тя препоръчва на самотниците да си потърсят половинка, защото дори да не си признават, вътрешно те започват да усещат липса. А това състояние може да доведе до депресия. Домашният любимец зарежда с топли емоции, но не може да замести общуването с любим човек. Въпреки това е по-добре да гледате котка или куче, отколкото да се прибирате след стресов ден в празен дом. Заниманията с някакъв вид изкуство също спасяват от стреса, изтъква Евелина Димитрова. Бизнесмени и банкери все по-често се захващали с някакво артистично хоби. Наскоро видях една зала с картините на банкер, който рисува с цветни прежди, разказа специалистката. Мнозина прибягват до фотография, уроци по танци, риболов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *