Висок интерес към акциите на КТБ ще декласира малките инвеститори

Мариян Йорданов

Ако има висок интерес и презаписване на заявеното за продажба количество от 1 млн. акции на Корпоративна търговска банка (КТБ) АД, малките инвеститори с малко над 1000 лв. няма да се класират, показа проверка на Investor.bg при мениджъра по продажбата на акции Обединена българска банка.

В проспекта на търга е записано, че минималната стойност на записана и платена поръчка е 1 125 лв. за пазарните и 25 броя за лимитираните поръчки.

Последният търг на БФБ-София беше този за акции на Каолин АД и той беше презаписан над 3 пъти – при емисия за 60 млн. лв. заявките надхвърлиха 200 млн. лв.

Ако и при Корпоративна търговска банка презаписването е три пъти, пазарни поръчки, по-малки от 3 375 лв. няма да бъдат изпълени. Лимитираните поръчки се изпълняват пропорционално, ако при дадено ценово равнище търсенето е по-голямо от предлагането, затова е напълно възможно и презаписване при лимитираните поръчки и съответно поръчки от по 25 акции няма да бъдат изпълнени.

Наскоро в Румъния беше осъществено IPO на компанията Алумил (аналог на българския Алкомет), където презаписването достигна 16 пъти, а при търга за акции на Химимпорт АД през миналата година презаписването беше 2,5 пъти.

И трите търга – за КТБ, Алумил и Химимпорт са при лимитирана максимална цена, а при Химимпорт цената беше еднаква, тоест минималната, средната и максималната цена бяха фиксирани на 4 лв. на акция. Тоест трите търга са сравними и преизпълнението играе значителна роля за определяне на закупеното количество акции.

Ако презаписването за КТБ е 16 пъти, както при Алумил, ще бъдат класирани само пазарни поръчки на стойност поне 18 хил. лв. Друг пример от региона е увеличението на капитала на сръбска банка през миналата година, когато презаписването е достигнало близо 30 пъти.

Желаещите да участват в търга за акции на КТБ със сравнително малки суми трябва да знаят, че поръчката им може просто да не бъде изпълнена, тъй като презаписването ще я направи по-малка от регламента.

Оферти за участие в IPO-то на Корпоративна ТБ се подават до 10 май включително в инвестиционния ви посредник или директно в мениджъра по емисията Обединена българска банка АД от 9 до 16 ч. Резултатът от търга ще бъде обявен на 11 април до 14:00 ч., а сделките ще се регистрират в Централен депозитар на 14 май. Общо се предлагат 1 млн. акции, от които 300 хил. са определени за лимитирани поръчки и 700 хил. за пазарни поръчки.

Методът на продажба е букбилдинг с диапазон на емисионната цена от 45 до 58,50 лв. за акция. Номиналната стойност на акция е 10 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *