Висшият съд в Белград заседава за екстрадицията на Василев

Висшият съд в Белград ще заседава по искането на България за екстрадиране на банкера Цветан Василев.Очаква се той да се яви, придружен както от български, така и от сръбски адвокати, предаде БТА.Според предварителната информация Василев ще бъде изслушван от съда.

Процедурата започва отначало. Преди близо година Висшият съд разреши екстрадирането на банкера. Адвокатите му обжалваха пред апелативната инстанция с мотива, че е нарушено правото на защита. Доводите им бяха уважени. За това Висшият съд започва процедурата отново.

Последна дума, според законодателството на Сърбия обаче, има министърът на правосъдието. Той решава след двете съдебни инстанции.

На 28 юли 2014 година прокуратурата в България обвини задочно банкера за длъжностно присвояване на 206 милиона лева. Още същия ден той беше обявен за издирване от Интерпол.

Василев се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември същата година. Оттогава той всеки ден се подписва в централното полицейско управление, като мярка, че няма да напусне страната или да се укрие.

Преди около две седмици главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността спешно разглеждане на казуса с екстрадицията на Василев. Поводът е липсата на конкретен отговор по молбата за екстрадиция повече от година и четири месеца, въпреки направените запитвания за това до министъра на правосъдието на Република Сърбия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *