Вкарват недобросъвестните предприемачи в черен списък

Предприемачите, които не спазват законите, бавят заплатите или пък карат служителите си да работят при недопустими условия на труд, ще влизат в черен списък. Той е част от новата рейтингова система за оценка на работодателите, представена от Българската стопанска камара (БСК) и КНСБ. Така вече всяка година български предприятия от двайсет и три сектора щеучастват в рейтингова система за оценка на работодателите.

Системата ще е онлайн базирана и ще бъдеинтегрирана към създадената от БСК информационна система заоценка на компетенциите MyCompetence.

В новата система ще се подаватданни за икономическото състояние на работодателя, социалната му отговорност, както и условията на труд за служителите.

Работодателите ще бъдат оценявани по показатели за финансоватагодина, за която се подготвя оценката: брой работници ислужители; разходи за заплати и социални осигуровки; годишеноборот; декларирана печалба преди данъци; данък печалба.

Използвани са показатели за рентабилност, ефективност, финансова автономност, обръщаемост, управление на човешките ресурси.

Рейтинговата оценка е секторна и сравненията са междупредприятия от сродни икономически дейности.

Освен публичен рейтинг, е добавен и доброволен, който се базира на субективната оценка на работниците и ръководството напредприятието.

Вече е готова оценката на 4345 предприятия, като са използвани официални и достъпни данни от НСИ, НОИ, Агенцията заприватизация. Предприятията на този етап са сравнявани само поколичествени показатели. Във втория етап ще бъдат включени икачествени показатели, свързани с вида и развитието наинвестициите, разширяването на продуктовата листа, нивото навнедряване на иновации, корпоративна социална отговорност.

За рейтингова оценка може да кандидатства всяко предприятиеот секторите, включени в системата, като за целта трябва дапопълни онлайн формуляр.

По думите на лидера на КНСБ Пламен Димитров и на изпълнителния председател на БСК Божидар Данев чрез системата работодатели исиндикати ще се ориентират къде е необходимо да бъдат предложени мерки за работа с човешките ресурси, мерки за социална
отговорност и подобряване на финансовото състояние напредприятията.

Относно намеренията на социалния министърИвайло Калфин за вдигане на осигурителнатавноска с 0,5% на година Данев призова българският политически елит да бъде внимателен и да не пипа пенсионната система.

„Ние сме лъгани от пет правителства за промени в пенсионната система“, коментира Данев.

Той припомни първоначалните намерения за разпределението на вноската работодател работник да е 50:50, а остана 60:40.

Според него в България няма фискално пространство, коетода гарантира стабилност на пенсионната система.

„Решения, които се вземат за няколко дни, без предварителнообсъждане, не са продуктивни за българската икономика“, допълниоще Данев.

Той заяви, че работодателите се надяват на разумно решение за пенсионната система, а не да се „тръгва по линията на първото хрумване“.

Данев посочи, че в Дания и Швеция няма социални плащания, има само данъци.

Според него, ако се прехвърлятвноски от частните фондове към НОИ, то ще се прехвърлятмалките, а не големите партиди, и с това ще се натовари бюджетът на НОИ, а няма да се облекчи, ако евентуално това е била целтана промяната.

„Големите партиди никой няма да ги прехвърли, защото те са лични и дори се наследяват“, каза той.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров припомни позицията насиндиката, че са за плавно увеличение на осигурителнатавноска – с половин процентен пункт. Това обаче трябвало да става по предварителни разчетикога това може да се случи така, че да бъде понесено и отработниците, и от работодателите, информира БТА. По думите на Димитровсиндикалната организация е предупреждавала, че намаляването наосигурителните вноски ще декапитализира системата.

Той даде пример с оценка на Световната банка, която преди около година е съобщила, че за да бъде балансирана системата, трябва да бъдат увеличенивноските със седем процентни пункта.

Димитров и Данев посочиха, че имат различия, но се надяватдо края на март да се стигне до общо решение за пенсионнатареформа, подкрепено от синдикати и работодатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *