Влаковете спират на Бъдни вечер

Машинистите плашат със стачка заради ниски заплати и забрана да пътуват в I класа

Машинисти заплашват със стачка на Бъдни вечер и Коледа. Ако това се случи, всички пътнически и товарни влакове ще спрат за празниците. Така ще се блокира придвижването на милиони българи до родните места за най-светлите зимни християнски празници. Положението ще се усложни още повече, ако падне обилен сняг. В такива случаи единственият сигурен транспорт остава железницата. Тази апокалиптична картина вече рисуват в представите си шефовете на Синдиката на локомотивния персонал в България. Точно за Коледа те насрочват протестите си против социалната политика в БДЖ. Недоволството на машинистите ескалира след подписаната преди няколко месеца забрана да се возят в I класа при командировки, която влиза в сила от 1 януари 2007 г. Машинистите се оплакват и от ниски основни заплати, липса на точни графици за работа и многото часове извънреден труд.

Генералната репетиция за стачката по Коледа ще бъде планираният за началото на декември протестен митинг в София, който ще бъде тест за готовността на машинистите за реални стачни действия. Ако не бъдат приети исканията им, машинистите ще спрат влаковете по Коледа. Че машинистите не се шегуват, говори и фактът, че вече са сформирали стачен комитет с председател Владислав Петков. На пресконференция утре машинистите ще посочат социалните си искания.

При мене не са внесени никакви искания от машинистите, заяви изпълнителният директор на БДЖ Олег Петков. За 15 декември е насрочено общото събрание на пълномощниците, което ще предложи проект на нов Колективен трудов договор, обясни той. Има си законова процедура за решаване на социални конфликти, а не така – със заплахи в медиите, категоричен бе Петков.

Костадин Аршинков

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *