Влизаме в ЕС с рекорд за „Гинес“

Влизането на България и Румъния в ЕС ще бъде отбелязано подобаващо. И дори може да се впише не къде да е, а в Книгата на рекордите Гинес. За да ни поздрави с присъединяването ни към ЕС, Еврокомисията е замислила мащабни мероприятия за днес и утре, когато е срещата на върха на ЕС. На нея официално ще ни кажат „Добре дошли“ в Европа.

Акцент в тържествата ще бъде подготвянето на най-големия в света коледен хляб във формата на огромна карта на ЕС. Хлябът карта ще бъде с рекордните размери от 3 на 3 метра и ще кандидатства за влизане в Книгата за рекордите Гинес. Той ще бъде опънат на пл. „Гран плас“. В определен момент премиерите на България и Румъния ще допълнят „картата“ с две парчета хляб във формата на държавите им.

По време на събитието ще бъде дадено началото и на инициативата „Човешка верига“, която се прави с телевизия MTV. Всеки, който иска, ще може да се снима с разперени ръце и да качи свои снимки на сайта й и да се нареди до най-висшите лидери на Европа.

Домакини на събитието са председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Дурау Барозу и еврокомисарят по разширяването Оли Рен. За тържествата в Брюксел снощи пристигнаха президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев и външният министър Ивайло Калфин.

„Най-накрая дойде моментът за празнуване. 1 януари 2007 г. ще бъде важен ден в европейската история. Присъединяването на България и Румъния към ЕС поставя край на историческото пето разширяване, което отново обедини по мирен начин Западна и Източна Европа“, каза Барозу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *