Вместо токсични активи – бюджетен дефицит

Белият дом обсъжда идеята бюджетният дефицит на страната да бъде запълнен с неизползвани средства от програмата за изкупуване на токсични активи (TARP), съобщи в. „Уолстрийт джърнал“, цитирайки запознати лица. Дори и идеята да бъде приета, част от средствата ще бъдат запазени за бъдещи извънредни ситуации, коментираха източниците на вестника.

Източник от финансовото министерство на страната пък заяви пред агенция Ройтерс, че парите от програмата ще бъдат насочени към подпомагане на малкия бизнес и имотния сектор. Досега те бяха предназначени главно за големи банки. „С промяната на фокуса, ние очакваме използваните средства от TARP да са значително по-малко“, коментира източникът на агенцията. „Част от тях ще бъдат запазени за справяне с бъдещи кризи, а неизпозваните пари ще се насочат към ограничаване на дефицита“, допълни той.

Бюджетният дефицит на САЩ достигна рекордните 1.4 трлн. долара през фискалната година, приключила на 30 септември. Очакванията са той да остане висок, тъй като приходите от данъци намаляват, а разходите се увеличават. Експерти прогнозират, че празнината в американският бюджет ще остане голяма за следващите 10 години, дори след икономическото възстановяване. Това може да доведе до допълнително обезценяване на долара.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *