Вносители цакат Булгартабак

Вносители на цигари крият ДДС и отказват търговците от разпространението на родни марки, научи „Стандарт“. Дистрибуторски фирми на чуждите производители не издавали фактури за цигарите и не плащали ДДС върху търговската отстъпка, която е до 10 на сто. Така дребните търговци регистрирали по-големи печалби. Затова предпочитали да вземат вносни марки вместо българските.

Схемата била следната – избират се фирми в малки населени места, които не са регистрирани по ДДС. На тях се издава една фактура за 5 кашона например, а с нея те могат да продадат и 200, разказаха запознати. Така се източват милиони левове. Избягва се облагане с ДДС и данък печалба и се ощетява бюджетът, разказаха пред „Стандарт“ разпространители. Днес те организират среща с колегите си, които дистрибутират марките на „Филип Морис“, БАТ, JTI, „Импириал“ и „Карелия“. Поканени са и представители на финансовото министерство и Националната агенция за приходите. Дистрибуторите на „Булгартабак“ вече са изпратили два сигнала с проблема до финансовото министерство и данъчните – на 12 април и на 11 май. Внесено е и предложение за промяна в Закона за тютюна и тютюневите изделия и в Закона за акцизите, за да се промени практиката да не се фактурира. Досега обаче те не са внасяни за гласуване в парламента. Едно забавяне може да се окаже фатално за „Булгартабак“. Ако тази практика продължи, вносните марки ще се наложат, а родните ще изгубят пазар, коментираха от дистрибуторските фирми.

В момента българските цигари имат около 85% пазарен дял. Останалите около 15% се държат от чуждите марки. Обемът на годишния пазар реализирани цигари в България достига 1,5 млрд. лв. От тази сума обаче над 70% са дължимите данъци и акцизи.

Невена Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *