Вноската за втора пенсия да отива в Сребърния фонд, предлага и Калфин

Вноските за втора пенсия на хората, които изберат да ги прехвърлят в НОИ, да се трупат в Сребърния фонд. Тази идея, която дойде от финансовия министър Владислав Горанов в края на миналата година, бе потвърдена днес и от вицепремиера Ивайло Калфин, съобщи БНР.

Парламентарно представените партии и социалните партньори ще обсъждат конкретни параметри от реформата всеки вторник, съобщи по-рано Dnes.bg.

Конкретно въпросът за прехвърлянето на вноските за втора пенсия в НОИ и връщането им обратно в частен фонд не е обсъждан, коментира днес Калфин. Преди ден той каза, че не вижда логика в идеята да се прехвърлят вноски за втора пенсия от НОИ обратно в УПФ, тъй като няма как да се върнат парите обратно в личните партиди. Освен това от НОИ не може да се иска доходност, допълни министърът. Според него държавата не може да управлява по-добре капиталови схеми от частните пенсионни фондове.

Той е категоричен и че дефицитът в НОИ няма да бъде запълнен с парите за втора пенсия. „Даже и някой да си мисли, че идеята е да се пренасочат пари от частните пенсионни фондове към НОИ и да се похарчат, това не решава трайно въпроса, това го решава за една година, но не е това идеята. Даже идеята е, ако се прехвърли в такива фондове, те да бъдат максимално гарантирани, включително и с възможност да влязат в Сребърния фонд, който не е в разходите на НОИ, той е в резерв и се управлява от БНБ“, каза вицепремиерът.

Вчера зам.-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова обяви, че една от законодателните промени, които ще предложи ГЕРБ по отношение на частните фондове, е хората, които решат да прехвърлят спестяванията си за втора пенсия в НОИ, и тези, които започват да правят от този момент вноски в НОИ, ще могат да ги връщат отново в частен фонд.

Ангелова обясни, че за да се случи това, няма да е необходимо НОИ да води индивидуални партиди. Ще се събира информация за направените осигуровки и ако хората решат да се върнат в частен фонд, натрупаната сума ще се превежда там.

„Хората трябва да знаят обаче, че при този вариант няма да имат доходност върху сумата”, предупреди депутатът.

От ГЕРБ предлагат още младежите, започнали първа работа след 1 януари т.г., да могат да изберат по всяко време, а не само в рамките на 12 месеца дали да се осигуряват за втора пенсия в универсален фонд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *