Вносът расте, износът по-малко

Износът на България за трети страни се е увеличил с почти двадесет (20%) процента в сравнение с същия период на предишната година. Стойността на износа за периода възлиза приблизително на около 2 млиарда и 830 милиона лева, поакзват справките от НСИ.

Преди всичко се вижда, че основните и значими търговски партньори на България извън страните-членки на ЕС са Турция, Китай, Русия, Сърбия, дори Египет. Търговските отношениея с посочените страни включва около 55% от износа за трети контрагенти.

Другата страна на монетата, вносът, показва увеличение с около 30% и дава цифрата от 3 милиарда и 179 милиона лева оборот. И тук партньорите са почти същите страни. Българското външнотърговско салдо с трети държави за посочения период е отрицателно и е приблизително около 390 милиона лева.

По отношение на търговията в ЕС, износът за съюза се е увеличил със около7,5%. Съществените търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Холандия и Франция. Вносът на България от ЕС също бележи подем с около 17% спрямо същия период на миналата година. Най-значителен обем на внесени стоки се отчита от Германия, Румъния, Испания, Италия, Гърция.

Забелязва се, че най-голямо увеличение е реализирано в областта на горивата, маслата и производни от тях продукти. Външнотърговското салдо на България с Европейския съюз от началото на годината е с отрицателен показател и е на стойност от около 216 милиона лева, по справка от статистически данни на НСИ.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *