Вносът ще се следи като прането на пари

Вносът на стоки ще се следи на принципа, по който се лови и прането на пари, съобщиха от финансовото министерство, цитирани от вестник „Стандарт“. Да се въведе граница на тонажа на превозните средства от 3 тона, над която задължително ще се прави проверка на камиона от спецзвено към Националната агенция за приходи, решиха депутатите от бюджетната комисия.

Те приета на второ четене промени в ДОПК. Ако обаче има поредица от няколко малки превозни средства, които се сторят съмнителни, те също ще подлежат на проверка. По същия начин при прането на пари има граница на трансферите, над която преводите се проследяват, но ако се правят чести преводи на малки суми, също може да се направи проверка.

Големите камиони ще бъдат запечатвани с пломба, която ще се маха на мястото за разтоварване или при напускане на страната, като дори може да се слага GPS за проследяване. В наредба ще се запишат рисковите стоки, които ще подлежат на по-стриктен контрол. Новото спецзвено в НАП, което ще следи движението на стоките, ще стартира работа на 1 януари 2014 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *