Водата във Варна поскъпна на 3,404 лв. за кубик

От 1 май водата във Варна ще е по-скъпа с 15,35%, като кубикът ще скочи до 2.93 лв. без ДДС или над 3,40 лв. с ДДС. Цената, одобрена от КЕВР на закрито заседание в петък включва трите услуги – доставяне на вода, отвеждане и пречистване на отпадъчните води за битови и приравнени към тях търговски, обществени и други потребители.

От регулатора подчертават, че одобрените от комисарите му цени били значително под нивото на социалната поносимост на цената на ВиК услуги за района, обслужван от „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД, което е 4,06 лв./куб. м.

КЕВР е одобрил инвестиции са в размер на 28,5 млн. лева като 58% от тях са предназначени за подобряване на услугата по водоснабдяване и 16% – за канализация. От дружеството залагат инвестиции и за пречистване на отпадъчните води и поставянето на нови водомери.

Поредното разрешено то регулатора поскъпване на водата предвижда тя качва цената си и в следващите няколко години. Така жителите на морската столица догодина ще трябва да плащат за ВиК услугата по 3,434 лв. с ДДС. През 2019 г. цената ще се увеличи с още стотинка и половина и така до 2021 г., когато кубикът ще стигне 3,463 лв., пише в одобреният от КЕВР бизнесплан на варненското водоснабдяване.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *