Водещи европейски компании отчитат ръст на печалбите

Европейските фондови пазари се понижават от 7-годишните си максимуми. Акциите на Airbus растат благодарение на значителното повишение на оперативната печалба.

Общият европейски индекс FTSEurofirst 300 спада с 0,10 процента, а индексът на „сините чипове“ Euro STOXX 50 – с 0,29 процента. Немският индекс DAX се понижава с 0,08 процента, британският FTSE 100 – с 0,06 процента, а френският CAC-40 губи 0,08 процента, съобщава Reuters.

Акциите на Airbus подскочиха с 5,7 процента, повишавайки пазарната стойност на компанията с 2,5 млрд. евро. Котировките на собственика на British Airways, International Airlines Group нараснаха с 2,9 процента. Нейната печалба през миналата година са е увеличила с 81 процента за сметка на по-ниските цени на горивото, а компанията повиши с 20 на сто прогнозата си по този показател за тази година.

Акциите Lloyds Banking Group се покачиха с 0,4 процента, тъй като банката ще плати за първи път от 6 година насам дивиденти, благодарение на ръста в печалбата.

От отчелите се за четвъртото тримесечие европейски компании 55 на сто оправдаха ли надхвърлиха прогнозите на анализаторите. По тяхна оценка общата печалба на компаниите за периода е нараснал с 14,9 на сто, и ако това се потвърди то ще бъде най-добрият резултата за последните 3,5 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *