Водещи западни автоконцерни спират доставките си за Русия

Руският пазар на леки автомобили трябва да понесе поредния удар – ~~General Motors, Audi и Jaguar Land Rover спират временно доставките на нови автомобили за своите дилъри. По този начин автомобилните производители реагират на колапса на рублата, предава Bloomberg.

И без това продажбите на пазара, на който доскоро се възлагаха големи надежди, отчита спад от 40 процента от юни насам – най-голямата криза от 1998 г. Някои руснаци наистина инвестират спестяванията си в скъпи коли, за да ги предпазят от загуба на стойност, но силният спад на рублата изяжда печалбите на производителите от продажбите.

Американските автомобилостроител General Motors (GM) е инструктирал във вторник своите дилъри „да държат бизнес рисковете под контрол“, става ясно от съобщение на базираната в Детройт компания. Освен това концернът е прекратил доставката на нови превозни средства. Клиентите в Русия ще получат само това, което е било внесено досега – разбира се, на цената от момента на поръчката. Засегнатите автомобили са с марките Opel, Chevrolet и Cadillac.

И дъщерната на VW компания за премиум автомобили Audi няма да доставя на дилърите си нови автомобили. Те ще продават само това, което имат на склад. Компанията ще възстанови доставките едва след като преработи ценовата си листа, казва говорител на Audi, цитиран от германския Handelsblatt. Затова концернът преустановява доставките поне за една седмица. На руския пазар Audi е вторият по големина производител на премиум автомобили. Падащите продажби има ефект и върху производството. В руския завод в Калуга производствените лентите ще бъдат спрени в периода между 22 декември и 12 януари.

Сривът на рублата „предизвика сериозни главоболия“ в бранша, пише анализаторът Арнд Елингхорст от Evernote ISI. Освен GM и Audi и по-малки марки като Land Rover Jaguar преустановяват засега продажбите.

С подобно решение автомобилните производители избягват натрупване на допълнителни загуби. Самo на BMW сривът на рублата ще коства между 100 и 150 млн. евро, пише Елингхорст. За Daimler, Volkswagen, Renaultи Hyundai ефектите ще са още по-осезаеми, пише анализаторът.

VW обаче възнамерява да продължи с продажбите. Въпреки това компанията ще следи внимателно пазара. Още през ранното лято концернът е изместил редица автомобили на „по-атрактивни пазари“, твърди говорителят на компанията Николай Гли. През ноември мюнхенци са продали в Русия около 33 500 коли – със 17% по-малко отпреди година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *