Водещи икономисти са на двата полюса относно мащабите на кризата

Двама от най-влиятелните икономисти застанаха на двата полюса относно мащабите на икономическата криза. Докато милиардерът Джордж Сорос смята, че най-тежката част от кризата е отминала, американският икономист Хари Дент предупреди, че света ще се изправи пред нова финансова криза, по-тежка от сегашната.

Според Сорос сега пазарите се нуждаят от наднационална регулация, тъй като схващането, че те могат да се регулират сами, е напълно грешно, съобщава Ройтерс. Миналата седмица Джордж Сорос каза, че за избягването на нова криза е необходимо реформиране на надзора върху банковата система и налагане на нови правила относно инвестиционната дейност на банките.

Хари Дент, който е известен с това, че преди време предсказа икономическата криза в Япония през 90-те години на миналия век, както и сегашната, опроверга позицията на Сорос. Според него поколението, родило се по време на следвоенния демографски бум, съвсем скоро ще понижи разходите си, подобно на японските граждани през 90-те. Това ще стане причина за спад на пазара за недвижими имоти и пазара на акции, което, от своя страна, ще подрине прогнозираното от редица експерти възстановяване на икономиката.

„Пикът на разходите започва на възраст 46 години“, смята Дент, добавяйки, че „към края на това десетилетие хората, родилите се в периода на демографски бум, ще достигнат пика на разходите, готвейки се за излизане в пенсия“. „На техните деца ще им се наложи да напуснат родителското гнездо и икономическите темпове ще отбележат спад“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *