Водещи юристи сринаха от критики работата на парламента

Законотворчеството на 44-тото народно събрание предизвика истинска лавина от унищожителни критики. Само в рамките на няколко дни водещи фигури в правото избухнаха срещу калпавата продукция на парламента, доминиран от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, но прокарващ и странни закони на ДПС.

В последните години у нас законите се правят „безотговорно“, „популистки“ и „непрофесионално“, възмути се проф. Огнян Герджиков, бивш служебен премиер и ексшеф на парламента. „Когато виждам как се творят законите, наистина излизам от равновесие. Ние непрекъснато си нарушаваме конституцията, имаме една фасада за конституция и си я погазваме кой както намери за добре. И сме членки на Европейския съюз, и се чудим как ни държат още с такова законодателство“, коментира юристът по Би Ти Ви. Законът за КТБ например е „явно противоконституционен, ачик-ачик, не знам защо досега никой от тези, които могат, не са сезирали“, коментира Герджиков. Той поясни, че въпросният закон обявява със задна дата сделки, извършени преди законът да влезе в сила. „Това нещо в белия свят го няма, не може да съществува, това е погазване на елементарни правни принципи. Обаче у нас върви, у нас всичко може да се напише на хартия и то минава“, с горчивина констатира професорът по право.

На въпрос какво смята по горещата тема за неизбежната отбрана, Герджиков отговори, че сегашната уредба е добра, но трябва да се обърне внимание на правоприлагането й, защото има разминаване в практиката на различните съдилища. „У нас, каквото и да стане, първосигналната реакция е да се търси промяна в закона. Особено опасно е това в наказателното право“, коментира Герджиков. Той посочи, че Наказателният кодекс прилича на дреха, на която кръпките са повече от самата дреха – „изключително лош закон, с непрекъснати промени, с архаични текстове. Общата част е чудесна, направена по европейски традиции, но специалната част – отделните видове престъпления и тези опити непрекъснато да се променя – това е нещо, което не води до стабилност“, подчерта юристът.

Остри критики към НК отправи и водещият специалист по наказателно право проф. Пламен Панайотов. Той предупреди, че Народното събрание обсъжда опасни поправки в Наказателния кодекс, които могат да превърнат всеки втори длъжник в престъпник.

Панайотов коментира пред Дарик радио, че особен проблем ще предизвикат промените, свързани с т.нар. борба с корупцията при частниците. „Формално погледнато, ако дадете бакшиш на сервитьора, и двамата отивате в затвора“, даде пример за абсурдните текстове проф. Панайотов. Той посочи, че в Народното събрание в момента има вече седем различни проекта за промени в Наказателния кодекс, а осмият е за неизбежната отбрана.

Друг от проектите пък заличава маловажните кражби, приравнявайки ги с големите. Това означава, че за кражба на кисело мляко отиваш до осем години в затвора, посочи проф. Панайотов. Според него предлаганите промени грубо нарушават принципа за съразмерност на наказанието и противоречат на европейското законодателство. На юристите хич не им е до смях, защото правните абсурди са толкова големи, че ако се приемат предложените промени в НК, ще има сериозни проблеми, предупреждава професорът.

Колегата му Огнян Герджиков е толкова отчаян от халтурата на депутатите, че се чуди дали има смисъл да остане председател на Консултативния съвет по законодателство към НС. „Събрал съм юристи – капацитети в своята област, но никой не се интересува от тяхното професионално мнение“, оплака се проф. Герджиков. Той даде пример как оглавяваният от него съвет е дал становище от 20 страници за противоречия в един закон, но никой не обърнал внимание. „Това е – професионализмът е натикан в ъгъла. Още преди Нова година съм поискал среща с председателя на НС Цвета Караянчева, но до момента нямам реакция от нейна страна“, сподели юристът, информира в.Сега.

За промените в Закона за частната охранителна дейност, които бяха дадени на КС от главния прокурор и президента, Герджиков коментира, че няма да се стигне до връщане на мутрите от 90-те години, но хората от малките населени места не се чувстват защитени и „някои от тях не са виждали полицай, освен на картинка. Това е реакция, че МВР към днешна дата не е в състояние да осигури обществения ред в малките населени места. Затова е тази реакция на кметовете и от тази гледна точка ги оправдавам – те търсят начин да осигурят известно спокойствие на своите хора“.

Само преди дни Консултативният съвет даде становище, че промените в Търговския закон, които уж уреждат изплащането на заплати в закъсали фирми и с които управляващите и омбудсманът се хвалят от два месеца, са противоконституционни. Становището е изготвено от двама от най-известните юристи в търговското право – проф. д-р Ангел Калайджиев и д-р Таня Бузева. Депутатите изобщо не се трогнаха.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *