Водните запаси в света се изчерпват тревожно бързо

Най-големите подземни водоносни хоризонти в света, източник на прясна вода за стотици милиони хора, се изчерпват с тревожни темпове, показват новите сателитни данни на НАСА.

НАСА осигурява най-подробна картина на водните запаси, скрити под повърхността на Земята, пише „Индипендънт“, цитирaн от fermera.bg.

21 от 37 от най-големите водни резерви в света от Индия и Китай до САЩ и Франция са преминали предела, а това означава, че е изтекла повече вода, отколкото е била възстановена. Според изследователите това вещае дългосрочен проблем.

Учените отдавна говорят за проблема с водата на Земята. Но НАСА даде първото по рода си доказателство, че запасите на Земята се топят заради нуждите на селското стопанство, нарастващото население и индустрии като минно дело.

Подземните водни резерви доставят 35 % от водата, използвана от хората по целия свят. Най-опасно е за бедни, гъсто населени райони като Индия, Пакистан и Северна Африка, където алтернативите са ограничени и недостигът на вода може бързо да доведе до нестабилност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *