Водородния Тойота „Мирай“ с разход 15 лева на 1000 км.

Водородният седан „Мирай“ на „Тойота“ харчи 15 лева на 1000 километра, вместо газове отделя чиста вода.

 

Светът може да каже „сбогом“ на петрола, след като в серийно производство бе пусната кола, която движи само на водород. Японският автомобилен гигант „Тойота“ качи на конвейера първият на планетата автомобил с водороден двигател. Новият седан „Мирай“, вместо вредни газове, отделя чиста вода. С едно зареждане пък, по думите на японските инженери, автомобилът може да измине 650 километра.

Цената на колата в Япония е около 60 000 щатски долара. При това правителството в Страната на изгряващото слънце вече обяви, че всички закупили си екологичния седан, ще получат субсидия от властта в размер на $17 000.

За да се радваш на водородния си „Мирай“ обаче трябва да има специални станции за зареждане. Самият процес пък трае само няколко минути. Според изчисленията стойността на изминат километър е 1 цент, т.е., 1,5 стотинки, 100 километра излизат 1,50 лева, а разходите за 1000 изминати километра са само 15 лева и т.н. Заслужава си инвестицията.

Разполагането на горивната клетка и водородните резервоари в центъра, под пода на автомобила, осигурява на Toyota Mirai изключително стабилно управление и комфорт, в съчетание с нисък център на тежестта.

Toyota Mirai разполага с високо-производителна горивна клетка Toyota и оптимален контрол на енергията в батерията, която задвижва електромотора, осигурявайки мощ във всички скоростни диапазони.

Електромотора работи изключително тихо във всички режими на движение. Тишината в купето е подсигурена и от изцяло шумоизолирани панели, предно и странични стъкла.

Шофьорът може да се възползва и от режима Bs (Brake support) за по-ефективно усвояване на енергията от регенеративното спиране, особено в случаите, когато спуска наклон.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *