Водят туристи по пътя на виното

Девет изби посрещат гости по маршрут, дълъг 166 км

Туристи тръгват по пътя на тракийското вино, съобщи investor.bg. Маршрутът, дълъг 166 километра, минава през девет винарски изби в Централна България, които са с капацитет 25 млн. бутилки. В тях гостите ще дегустират отбрани еликсири. Вече е създадено икономическо обединение „Античен път на виното“, в което влизат 9 общини от областите Пазарджик, Пловдив и Стара Загора. На 26 октомври за присъединяване към клъстера ще гласува и Общинският съвет на Карлово. Поканени са и представители на винарски изби, регионалната лозаро-винарска камара „Тракия“, хотелиери и фермери. Председател на обединението е областният управител на Пловдив Тодор Петков.

„Античният път на тракийското вино“ е част от проекта за развитие на Централен Южен регион. Маршрутът започва от разклона на магистрала „Тракия“ до с. Калугерово, минава през Панагюрище, Стрелча, Красново и Красновски бани, Старосел, Паничери, Хисар, Баня, Стрелци, Зелениково и отново се влива в магистралата преди град Чирпан.

В областта на маршрута попадат седем селища с известни минерални извори, в които има над 50 хотела, балнеосанаториуми и почивни станции.

Освен дегустация на вина ще се развива спортен, селски, културноисторически, религиозен, ловен и риболовен туризъм. Има идея и за „ароматуризъм“, свързан с дегустиране на продукти от етеричномаслени култури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *