Война за горива провали продажбата на “Петрол”

Молдовски милионер се отказа от сделка заради претенции на ЛУКОЙЛ

Сделка за продажбата на „Петрол“ пропадна заради войната с ЛУКОЙЛ. Собствениците на дистрибутора са преговаряли за сделка с молдовската „Аском груп“. Високата цена и съдебен спор с руската компания обаче са довели до прекратяване на разговорите, научи „Стандарт“.

Преговорите с „Аском“, която е собственост на молдовския милионер Анатол Стати, са започнали преди 2-3 месеца, сподели запознат с хода им източник, пожелал анонимност. Инициативата за сделката дошла от самите молдовци. Но се оказало, че те не могат да осигурят сумата, която поискали впоследствие собствениците на „Петрол“ – Митко Събев и Денис Ершов.

Друга причина, довела до провала на сделката, е съдебният иск на ЛУКОЙЛ. Бургаската рафинерия претендира през съда за 90 млн. лв., които смята, че „Петрол“ й дължи. Заради това заведе иск в Софийския градски съд. Запорирани са и 99 обекта на „Петрол“. Това обаче е станало през съд в Петрич. В същото време от „Петрол“ обявиха, че „ЛУКОЙЛ-Нефтохим“ им дължи 84 млн. лв. и се надяват да си ги получат след съдебното решение. Спорът е за печалбата от 70 бензиностанции на „Петрол“. Те се зареждат само с горива на бургаската рафинерия, а финансовият резултат се дели между двете дружества. Спорове за тези пари са в основата на делото. Конфликтният договор е от 2001 г. и оттогава двете компании се карат за разпределението на парите и как да си делят разноските по реализацията на горивото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *