Враг на борда – съветник на премиера

Вместо с нов вицепремиер – Илиян Михов, Бойко Борисов се снабди с нов икономически съветник. Финансистът Кольо Парамов, бивш депутат от левицата и заклет критик на валутния борд, вчера съобщи, че е назначен със заповед на министър-председателя от 22 януари, вече е част от политическия кабинет на премиера и от 25 януари на „Дондуков“ 2. Новината бе потвърдена пред „Сега“ от самия Парамов.

Вестта за назначението смая икономисти и политици и повечето дори отказаха коментар поради липсата на официално потвърждение от МС. „Не е възможно, това някаква шега ли е?“, реагира старши икономистът на институт „Отворено общество“ Георги Ангелов.

Шефът на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски дипломатично обясни, че премиерът може да си назначава каквито иска съветници, но после той ще носи отговорност за техните предложения и идеи.

През последната година името на Парамов нашумя отново заради твърденията му, че левът е силно надценен и че реалният курс е 4, а не 2 лева за евро.

Кольо Парамов през 90-те години бе депутат от БСП, после заедно с Александър Томов и Николай Камов участва в отцепването на социалдемократите в ГОР и ДАР.

По времето на кабинета „Виденов“ влиза в ръководството на БНБ, където е главен ревизор до края на 1997 г. Това е периодът, през който банковата ни система и икономиката се сринаха и се наложи страната да влезе в паричен съвет.

Неотдавна, помолен да коментира намерението на премиера Борисов в края на януари България да подаде документи за чакалнята за еврото, Парамов коментира: „Щом премиерът прави това изявление, има някаква стикована позиция с лобито на Израел в Европейската централна банка. И независимо че ние не сме в изискуемите параметри според условията на Европейската централна банка за включване в еврозоната, да направим опит.“

в-к „Сега“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *