Враждата за катарския газ

Публикувано във факти.бг: Другата гледна точка за враждата в Персийския залив

Преди една година ставаше въпрос за нещо такова:

Сирия – това е враждата за газ в Европа между Русия и Катар. Перспективата за падането на режима на Асад – в Европа ще се появи газ от Катар. Енергийните експерти са добре запознати с това, че Асад никога няма да допусне през своя територия газопровод на Катар, който е враждебен към Иран. Ако на власт в Сирия дойдат сунити, газопровод между Катар, Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция ще бъде построен веднага. Крайната цел на маршрута ще е Южна и Централна Европа.

Първо това ще навреди на Русия. Европейците играят сложна игра със своите интереси. Нейната цел е цената на газа за европейците. Така руските проекти се конкурират с газопровода Набуко. Той от Австрия се движи към пазара в Германия. Естествено има го варианта и за газопровод от Катар. За това и Катар започна игра на война с Иран.
Това пише в своя анализ за News Front

Първо беше въвеждането на ембарго срещу доставките на газ от Иран. Така и добивът на полето Южен Парс намаля значително. След това дойде конфликтът в Сирия, който стоеше на пътя на тръбата от Катар към Европа.

Катар разполага със залежи 25 трлн. куб. м. газ. Добивът вероятно ще продължи още 160 години.

Катарският газ има много предимства пред руския. В това число влизат и по-ниските разходи, които ще позволят по-ниски цени за газ. Така той ще е доста по-труден за конкуриране на европейска земя.

По този начин Европа ще може да размахва картата с евтиния катарски газ, за да намали цените на руския.

Изведнъж обаче всичко се промени. В петък от „Новатек“ изявиха желание да се занимават с маркетинга на LNG, в сътрудничество с катарски компании. По това време в Москва се провеждаше руско – катарски форум.

Какво ще значи това? Ако страните постигнат съгласие, катарският газ за Европа да отиде в Азия, а газът „Ямал СПГ“ да отиде към Европа, за сметка на катарските продажби.

И все пак към днешна дата Катар е под ножа. Арабските държави изолираха дипломатически страната. Има версия, че това става с тихото одобрение на САЩ и Русия.

Факт е, че Катар днес е водещ доставчик на втечнен природен газ за Европа. В тази ниша страната е досаден конкурент за САЩ, както и за Русия, която в момента придвижва няколко свои ключови проекти.

Отношенията с Катар прекъснаха, намиращите се под американско влияние Саудитска Арабия и ОАЕ, както и намиращите се под руско влияние Либия и Египет.

Създава се впечатление, че Русия и САЩ са се договорили да осигурят на Европа достъп само до американски и руски газ. Европейците ще се опитат да се противопоставят. Вероятно ще бъдат заведени и дела.

В Европа има реален проблем. Изборът е между руския и американски газ. Други опции няма. Това, че САЩ се отказват да спонсорират зелената енергия и отдръпването на президента Тръмп от Парижкото климатчно споразумение, са част от същото представление.

В Европа оставаше последната надежда за доставки на енергия от Иран и Катар. В интерес на руснаци и американци обаче е да сложат ръка върху тези източници. Явно вече са се и договори по този въпрос. Най-малкото Русия няма да пречи на САЩ и арабските страни да занулят ролята на Катар.

Няма и да е изненадващо ако в даден момент към Катар полетят ракети „Томахоук“ Персийския залив и ракети „Калибър“ от Каспийско море информира фгакти.бг.

Така и шансовете на страната за домакин на Световното първенство през 2022 г. изчезват. Това ще е тежък удар. Не е ясно обаче и дали Катар ще се съхрани до тогава.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *