Временна комисия в парламента ще проучва пенсионните фондове

Временна анкетна комисия в Народното събрание ще провери работата на пенсионните фондове и надзора над тях, реши на извънредно заседание парламентът.

От 159 гласували 155 депутати подкрепиха създаването на комисията, двама гласуваха против и двама се въздържаха.

След два часа дебати вносителите от БСП предложиха редактиран вариант на наименованието на предложената временна комисия.

Янаки Стоилов от БСП уточни, че последното предложение на партията с окончателна редакция е за създаване на временна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионните дружества и управляваните от тях универсални и професионални фондове и прилагането на регулаторната рамка.

Срокът на действие на временната 8-членна комисия ще бъде един месец. За председател на комисията бе избрана Корнелия Нинова от БСП, заместник-председател ще е Настимир Ананиев от РБ. Членове ще бъдат Владислав Николов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Димитър Байрактаров от ПФ, Чавдар Пейчев от БДЦ, Любомир Владимиров от Атака и Мариана Тодорова от АБВ.

Още при представянето на законопроекта вносителят Румен Гечев уточни, че предлага важна редакция в наименованието на временната комисия. Той посочи, че тя трябва да проверява ефективността на приложимия регулаторен режим на пенсионните фондове. В първоначалното предложение на БСП бе записано създаване на Временна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионните фондове и ефективността на надзора върху тях.

След час и половина дебати обаче Данаил Кирилов от ГЕРБ предложи от наименованието на предложението за временна комисия да отпадне текстът „ефективност на надзора върху фондовете”. Йордан Цонев от ДПС също предложи редакция – да отпадне и текстът „ефективност на регулаторната рамка въху фондовете”, което включва и самия надзор върху всички фондове.

Цонев попита как ще се измери тази ефективност на надзора, защото в европейското законодателство няма такъв термин. В европейските директиви пише, че има органи, които проверяват регулаторите, за да не ги проверяват политиците, каза той.

Като вносител Румен Гечев от БСП посочи, че временната комисия ще бъде от полза за НС, защото ще направи анализ на данните, които вече са известни, ще изиска допълнителни данни и ще събере позициите на всички заинетресовани страни, както и ще предложи систематизирана информация, така че да се улесни НС при вземане на важни решения за пенсионните фондове.

Хасан Адемов от ДПС каза, че трябва да има временна комисия за фондовете, за да има прозрачност по дейността на частните пенсионни фондове. Комисията трябва да вземе решение за усъвършенстване на законодателството, каза Адемов и се съгласи с уточнението на Гечев.

Адемов изтъкна, че промените трябва да включват въвеждане на многофондова система, която ще информира допълнително, за да има възможност за ефективен избор. Според него трябва да се намалят таксите и удръжките на фондовете на база актюерски разчети и да се създаде централизиран гаранционен фонд, който да разреши проблемите с базата на изплащането, защото само след няколко години частните фондове ще започнат да изплащат пенсиите на осигурените. От ДПС заявиха, че ще подкрепят създаването на временна комисия с идеята за повече прозрачност и по-добра регулаторна рамка за дейноста на частните фондове.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в НС, заяви, че така предложената комисия е излишна. „Има бюджетна комисия и при наличие на тема, която там се дебатира, порочна практика е създаването на други комисии, които дублират дейността на основната комисия”.

Тя изтъкна, че бюджетната комисия в момента от няколко седмици се занимава с пенсионните дружества, КФН и надзора върху пенсионните фондове. По думите ù вече има събрана информация по темите. Въпреки това тя призова от ГЕРБ да подкрепят временната комисия, за да се избегнат заглавия от типа на това, че „ГЕРБ опъва чадър над КФН“. Стоянова предложи да има съвместно заседание на двете комисии, като първото заседание да бъде този четвъртък, и да продължи работата съвместно, без да се губи времето на депутати и експерти.

Георги Кадиев от БСП обяви, че предложената временна комисия е вот на недоверие срещу Комисията по бюджет и финанси и срещу хората, които ГЕРБ избира. Той каза, че заради политическия чадър над банковата система в България – Иван Искров, назначен и пазен от ГЕРБ, е довел до загубата на 3,7 млрд. лева заради КТБ.

Според съпредседателя на РБМартин Димитров временната комисия не е вот на недоверие към бюджетната комисия, а целта е изясняване на въпроса дали КФН изпълнява адекватно задълженията си и има ли отклоняване от правилата при работата ù.

Временната комисия трябва да провери дали КФН е работила системно добре, трябва ли да се промени законодателството за по-засилен контрол, дали става въпрос за човешки грешки или системен проблем, който може да се реши законодателно. Временната комисия трябва да изясни фактите – имаме ли ефективен надзор над пенсионните фондове и ако не, защо и как да бъде поправен – законодателно и персонално, каза Димитров. Той предложи да се приложи подходът за персоналнаотговорностна решенията, както бе приложено при Сметната палата, и призова за подкрепа за създаването на тази комисия.

Мартин Димитров предложи още подобни инициативи за временни комисии да бъдат на управляващите.

Димитър Байрактаров от ПФ каза, че въпросът е има ли адекватен надзор на КФН и призова за подкрепа за създаването на временна комисия.

ГЕРБ ще подкрепи създаването на временна комисия, заяви Цветан Цветанов. Тойзащити Менда Стоянова като председател на бюджетната комисия. „ГЕРБ стои зад нея и работата й“, каза той.

БСП искат временна комисия за фондовете, защото наличната не работи, коментира Емил Димитров. Той отбеляза, че вече три седмици се обсъжда и няма никакво решение. „За КТБ няма решение, за надзора на БНБ също, не може прокуратурата да ни върши работата”, каза той. С временната комисия искаме яснота за прозрачност в дружествата и това хората да имат информиран избор и да знаят къде точно влагат парите си”, каза още той. Когато постоянната комисия не може да се справи, се прави временна, завърши Димитров.

В отговор Йордан Цонев попита какво е трябвало да бъде решено и какво не е свършила бюджетната комисия. Може да има смяна на регулатора, но в момента процедурите са в ход и не са приключили, репликира той.

Десислав Чукулов от Атака каза, че е за създаването на временна комисия, защото тя ще проучи финансовото състояние на фондовете и ефективността на надзора върху тях.

„Ние сме против частните пенсионни фондове, защото получават дежурни пари, вместо да отиват например в Сребърния фонд”, каза той. Контролът върху тях трябва да бъде наистина ефективен, допълни той и направи уговорката, че временна комисия трябва да има, за да се проследи политическото влияние и корупционните практики. Нека видим кой е крал парите на българския пенсионер, каза Чукулов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *