Време за трейдъри или кризата е най-вече в главите на играчите?

Изминалата седмица и началото на настоящата потвърдиха твърдението, че времето на трейдърите все още е в сила. Играчите, които не се притесняват да търгуват в двете посоки и са отворени към пазарните реалности, със сигурност ще направят добри пари и най-вече ще ги направят с удоволствие. Това е логиката и смисълът на търговията като цяло – да се възползваме от всяка по-добра ситуация, за да извлечем ползите, които търсим. Този тип търговия, без съмнение, ще е валиден и през тази година. Инвеститорите ще са подложени на сериозна волатилност и няма да е лесно да се управлява рискът. Но с подобряване на средата ще се осъществи смяна на ролите. Волатилността на пазара ще спадне чувствително, което ще е индикация за зараждащ се възходящ тренд. Наличието на качествени компании, които успяват да се държат над „водата“ въпреки трусовете означава, че пазарът би имал потенциал за ръст. Кризата продължава да е най-вече в главите на играчите и това няма да доведе до бърза стабилизация, поради страха и недоверието към взетите мерки.
Седмицата започна с доста сериозно повишение в индексите – близо 6%. Това бе предизвикано от решението на Федералния Резерв да изкупи „токсични активи“ от банките на стойност 1 трилион долара. Това стимулира купувачите на банкови акции да акумулират техни акции и оттук целият пазар реагира позитивно. Дотук са добрите новини. Реални позитиви за икономиката все още няма, което подкрепя волатилността. Изкупените активи ще намалят тежестта върху банките, но какво ще прави Федералният Резерв с тях. Това е следващият важен въпрос, който изниква.
Може би се залага следващата бомба по пътя на възстановяването. Подводните камъни не са малко и не трябва да се успокояваме с малките стъпки до момента. Не е сигурно дали органите, вземащи решения, имат ясни идеи за стабилизация и дали ще са последователни в действията си. Все пак не трябва да се забравя, че криза от такъв мащаб не сме виждали до момента. И решения, които изглеждат добри днес, може утре да се окаже, че не са били точно такива.
Бъдете готови за волатилността. Интересните моменти тепърва предстоят!

Едуард Кюркчиян, дилър във ФК „Популярна каса“ АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *