Връщат платеното висше в държавните университети

Интелектуалци, бизнесмени и студенти ще контролират професорите

Университетски настоятелства, разделяне на финансовата и учебната власт във ВУЗ, връщане на платеното висше образование.

Това са само част от новите идеи на просветния министър Даниел Вълчев. Стратегията за развитие на висшето образование ще бъде представена на ректорите в края на седмицата.

Даниел Вълчев ще представи в края на седмицата новата стратегия за висше образование пред ректори на университети

ФОТО ГЕОРГИ НИКОЛОВПлатеното следване в държавни университети се завръща. Това предвижда стратегията за развитие на висшето образование, която министър Даниел Вълчев представи на жълтите депутати късно във вторник. Идеята е всеки университет да има квоти за платено образование. Безплатното висше обаче няма да изчезне. ВУЗ ще определят индивидуално колко студенти може да приемат с минимална такса както досега. Стратегията предвижда също така отличниците да учат без пари, а тройкаджиите да заплащат такси.

Платеното обучение трябва да бъде въведено, коментира пред „Стандарт“ ректорът на Софийския университет проф. Боян Биолчев. След 1 януари 2007 г. студентите от ЕС трябва да заплащат същите такси като родните студенти. Това ни води до финансов колапс и губим 1,5 млн. лева само за летния семестър, обясни ректорът на Алма матер. За акредитацията на едно висше училище думата ще имат не само университетски преподаватели и учени, но и представители на бизнеса, предвижда още стратегията.

Образователното ведомство предлага да се създадат обществени съвети към държавните висши училища. Интелектуалци, международни експерти, бизнесмени и представители на образователното министерството ще контролират дейността на ВУЗ. От просветното ведомство искат да се окрупнят учебните заведения. В момента само 10 от общо 51 български университета обучават по над 10 хил. студенти. Първата стъпка към сливането на вузовете МОН направи през тази година, като спря индивидуалното финансиране на колежите и филиалите към държавните университети.

Боряна Йотова

Теодора Йолчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *