Връщат юпитата с по-големи заплати

Топмениджъри отказват да работят в сенчестия бизнес

Работодателите ще загубят кадрите, ако не вдигнат парите

Поне с 14% ще се вдигнат заплатите в частния сектор догодина. Това прогнозира Дикран Тебеян, зам.-шеф на Българската стопанска камара. Мотивите му са, че вдигането с толкова на минималните осигурителни нива ще провокира работодателите да вдигнат и възнагражденията. Тебеян посочва за пример миналата година, когато праговете са нараснали с 8,5%, а заплатите – с 12,2 на сто. Според зам.-шефа на БСК гладът за квалифицирани кадри също ще принуди фирмите да подобрят заплащането.Работодателите очакват с безпокойство 1 януари 2007 година. Една от причините е прогнозата за рокади на пазара на квалифицираните специалисти. Отсега за тях е ясно, че сивата икономика все повече ще стеснява позициите си заради строгите изисквания на Европейския съюз. За да запазят мениджърите и добрите си специалисти от „кражба на мозъци“, сенчестите бизнесмени ще трябва, освен да плащат повече данъци и осигуровки, но и да вдигнат значително възнагражденията им. Тъй като разходите и без това ще се увеличат драстично, те ще се опитат да икономисат от заплати. Това пък ще накара топперсоналът да предпочете легалните фирми с безукорна репутация.

Частните работодатели обаче не искат да признаят открито страховете си от наложителното оскъпяване на наемния труд, за да не започнат служителите да им искат големи заплати, твърдят анализатори. Поради тази причина родните бизнесмени се заканват да наемат афганистанци и тайванци

До известна степен имат основание, защото след 1 януари разликата между квалифицирания и неквалифицирания труд ще стане още по-голяма.

Това означава, че „момче за всичко“ ще струва много по-евтино, отколкото сега. Що се отнася до тайванците и други гастарбайтъри, те ще предпочетат да отидат

в Арабските емирства например, където ще получават поне три пъти повече, отколкото у нас.

Друго попълнение на пазара на труда ще са младите специалисти, които сега работят на Запад, прогнозира Божидар Божинов, шеф на БТПП.

Според него тези младежи вече са натрупали безценен опит в мултинационални компании и това доста е повишило цената им. От друга страна пък като източноевропейци те нямат кой знае какви перспективи за растеж в Европа и САЩ. Затова ще предпочетат да осребрят опита си тук, където веднага може да получат висок пост и добро заплащане.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *