Връща се треската за имоти

Продажбите на жилища бележат ръст със 17 на сто за последните три месеца на годината спрямо средните продажби за първите 6 месеца на годината.

Това съобщи на пресконференция Теодора Димитрова – изпълнителен директор на компания за недвижими имоти, цитирана от БТА.

През последните три месеца има засилен интерес към покупка на жилищни имоти основно в столицата, но подобна тенденция се забелязва и в останалите градове, където компанията е представена – Варна и Бургас. Проблемите във финансовия сектор са довели през този период до повишение на интереса за покупка на недвижими имоти особено в София, заради сигурността на инвестицията и възможността имотът да бъде отдаван под наем, коментира Теодора Димитрова.

Основните продажби на жилищни имоти са двустайни апартаменти с една спалня от порядъка между 40 и 50 000 евро. Димитрова напомни, че от март тази година статистиката отчете лек ръст на цените на недвижимите имоти от по-малко от един процент. Недостигът на жилища, съчетан с увеличеното търсене на апартаменти в нови сгради, доведе до ръст на продажбите в новостроящи се жилищни сгради, коментира Теодора Димитрова.

Отчита се в някои райони на София като „Младост“ и южните квартали увеличение повече от два пъти на продадените жилища ново строителство. В районите в „Младост“ и около станциите на метрото ръстът на цените на жилищата е около 5 на сто от началото на годината спрямо същия период на миналата година. В южните райони на столицата цените са между 45 и 60 000 евро за двустайни апартаменти според начина, по който е завършено строителството.

Раздвижването на пазара на недвижими имоти вероятно ще доведе до лек ръст на цените на следващ етап, но засега все още има баланс между търсенето и предлагането на жилища. Средният период за продажба на едно жилище през първите 6 месеца на годината 63 дни, докато през 2012 г. е бил около 120 дни, а през 2013 г. – 100 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *