Всеки българин ще финансира бюджета с 4579 лева догодина

„Касова бележка“ със сметката, която ще плати всеки български гражданин през 2015 г. според разчетите в бюджет 2015 г., представиха вчера експертите на Института за пазарна икономика Светла Костадинова, Десислава Николова и Петър Ганев.

Тя показва, че догодина всеки българин трябва да извади от джоба си 4579 лв., за да финансира бюджета. Най-голямо перо е това за пенсии, помощи и обезпечения – 1577 лв. от всеки. За да подпомогне транспорта, съобщенията и земеделието, работещият българин трябва да задели 649 лв., а за издръжка на администрацията – 224 лв. (Виж вдясно)
Икономистът Петър Ганев обърна внимание и на това, че натрупаният дълг в края на 2015 г. е 3418 лв. на всеки българин и ще се увеличи драстично, след като за 2014 г.

Вече начисленият дълг на човек възлиза на 2500 лв. Отделно, българите трябва да покрият и плащанията по лихви, които ще струват 122 лв. на човек. Ганев пресметна, че само лихвените разходи са повече от това, която всеки от нас дава за култура, спорт и наука взети заедно и заяви, че така иска да развенчае мита, че дълговете са безплатни.
Новият бюджет е на стагнацията и на раздутия дефицит, категорични бяха експертите.
Според Десислава Николова тези, които са го подготвили, не са имали никакво намерение да спазват закона за публичните финанси, където е записано, че дефицитът не трябва да е над 2% от БВП, а ние превишаваме дори еврокритериите за дефицит до 3% от БВП.
С орязване на разходи за заплати на администрацията и ограничаване на субсидиите за земеделци, БДЖ, Български пощи, може да имаме бюджет с дефицит 1,8%, заяви Николова.

Петър Ганев подчерта, че у нас бюджетът и свързаните с него закони по-скоро пречат на икономическото развитие, отколкото да му помагат. Той посочи като примери за това увеличаването на минималните осигурителни прагове, продължаващите данъчни облекчения в туризма и земеделието, които определено дърпат икономиката ни надолу. Според Светла Костадинова, трудовото законодателство също не е синхронизирано с днешните изисквания и бизнесът няма гъвкавост при наемане и освобождаване на хора.
Ганев настоя дебатът за приватизацията да бъде възобновен максимално бързо, защото през последните години той е бил във фризера. Експертите на института припомниха още, че данък дивидент, който в момента е 5 % трябва да отпадне, а данъкът за едноличните търговци трябва да се намали от 15 на 10%, колкото е за всички останали.
Анализаторите смятат, че през 2015 г. пред изпълнението на новия бюджет ще стоят предимно политически рискове. Според тях, нова смяна на властта ще е пагубна за държавните финанси, защото ще вдигне още и без това високия дефицит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *